Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τουρκική πρόκληση διαρκείας στο Αιγαίο


ΤΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ» ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΣΕΣΜΕ» ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΑΝ και χθες τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθιστώντας ακόμη σαφέστερες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Χθες στις 7 το πρωί το «Πίρι Ρέις» άρχισε πάλι έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δίπλα στο τουρκικό σκάφος βρισκόταν περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 3 τα ξημερώματα, το ωκεανογραφικό- υδρογραφικό σκάφος της Τουρκίας «Τσεσμέ» που έκανε έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Αλεξανδρούπολης, εγκατέλειψε την περιοχή και μπήκε στα στενά των Δαρδανελλίων.

Η Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει την ενόχλησή της με ρηματικές διακοινώσεις και διαβήματα προς την Αγκυρα στα οποία αναφέρονται όλες οι ελληνικές θέσεις, εκτιμά πως οι συνεχείς κινήσεις των τουρκικών σκαφών δεν αμφισβητούν μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά πλήττουν σοβαρά την πολιτική αξιοπιστία της γείτονος και συγκεκριμένα τις διακηρύξεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για επιθυμία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δείχνουν- λένε διπλωματικές πηγές- ότι η Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις ακραίες θέσεις της για το Αιγαίο και στο επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή στην οποία σημειώνονται οι μετακινήσεις των τουρκικών σκαφών δείχνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ειδικά στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί εν δυνάμει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), λόγω της θέσης του Καστελλόριζου. Σύμφωνα δε με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και αποφεύγει επιμελώς να μιλά για ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο ότι οι σημερινές κινήσεις του «Πίρι Ρέις» συμπίπτουν με την περιοχή στην οποία κινήθηκε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας το 2008. Το 2007, το ίδιο σκάφος είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Αθήνα εκτιμά ότι η κινητικότητα αυτή σηματοδοτεί και το γεγονός ότι η Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι τις ίδιες θέσεις και επιχειρεί να ακυρώσει εκ των προτέρων την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου