Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ρωσία: Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών ασφαλείας

Επικύρωσε ο Ρώσος πρόεδρος το νόμο που ενισχύει τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Κρεμλίνο.

Βάσει του νόμου ο οποίος εγκρίθηκε στις 16 Ιουλίου από τη Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, επικεφαλής της οποίας έχει διατελέσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει το δικαίωμα να εκδίδει «προειδοποιήσεις» σε άτομα, οι πράξεις των οποίων δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος.

Προβλέπεται δε ότι κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια (13 έως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για ένα διάστημα ως 15 ημερών.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο νόμος αυτός επανέρχεται σε πρακτικές της KGB επί σοβιετικής εποχής που ενθαρρύνουν τις αυθαίρετες συλλήψεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων ομάδων.

Από την πλευρά τους οι μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να μην επικυρώσει τον νόμο αυτό.
SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου