Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η Άγκυρα βιάζεται και προκαλεί

  • Δείχνει να βιάζεται η Άγκυρα σε ότι αφορά τα δικαιώματα στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Ζώνη Ευθύνης) και γι αυτό και αυξάνει την πίεση και τις προκλήσεις προς την Ελλάδα

Την Τρίτη στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τρισδιάστατες πετρελαϊκές έρευνες σε έκταση 1.100 τετρ. μιλίων στη "Μεσόγειο", χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη περιοχή.
Πριν περάσει καν μήνας από την προκλητική εμφάνιση του ερευνητικού «Τσεσμέ», στην Σαμοθράκη και τους εικονικούς συναγερμούς για να διεκδικήσουν το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, και δυο περίπου χρόνια μετά τις προκλήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, η Άγκυρα αμφισβητεί εμπράκτως και πάλι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στον βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας, της Ελλάδας στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Η αντίδραση της Αθήνας είναι η συνηθισμένη, Διάβημα, Ρηματική Διακοίνωση (προφορικές και γραπτές διαμαρτυρίες δηλαδή) ενώ το θέμα θα συζητήσει και ο Δ. Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών μ. Νταβούτογλου.
Όμως για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, δηλώνει ότι «είναι προς συζήτηση ο ορισμός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και την Κύπρο».
Η Άγκυρα την Τρίτη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Με τη NAVTEX 507/10 η Τουρκία ενημερώνει ότι το "Πίρι Ρέις" ("R/V K. Piri Reis") στο διάστημα από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες και στη διάρκεια των ερευνών αυτών θα ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων, ένδειξη ότι πρόκειται για σεισμικές έρευνες.
Οι συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες ταυτίζονται σχεδόν με την περιοχή στην οποία το νορβηγικό σκάφος "Μάλενε Οστερβολτ" είχε επιχειρήσει και πάλι έρευνες το 2008 για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η περιοχή αυτή είναι εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ επεκτείνεται και σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκικές επιδιώξεις
Είναι γνωστή και παλαιά η τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών οικονομικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Είναι παραδεκτή από την Ελλάδα η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα (δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης του βυθού σε εύρος 200 ν. μιλίων από τις ακτές μιας χώρας), με την Αθήνα να προτείνει προσφυγή στην Χάγη για να γίνει ο καταμερισμός των δικαιωμάτων. Η Αγκυρα δεν το αποδέχεται γιατί πλέον η εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου έχει αποβεί σε βάρος της.
Εκτός από την υφαλοκρηπίδα υπάρχει και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που είναι τα δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης σε εύρος 200 ν. μιλίων στην επιφάνεια της θάλασσας και στο νερό. Η Αθήνα (περιέργως) δεν έχει θέσει αυτό το θέμα, είναι όμως βέβαιο ότι δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το εγκαταλείψει αφού πρόκειται για βασικό (κυριαρχικό) δικαίωμα μιας χώρας. Γι αυτό και εχει κάποια σημασία η δήλωση του Γ. Δελαβέκουρα για την ΑΟΖ
Η Τουρκία επιδιώκει λοιπόν να προκαλέσει σύγκρουση και να κατακτήσει (όχι απλώς να διεκδικήσει) μέρος του Αιγαίου. Αν αυτό γίνει με την σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, (διμερής συμφωνία κλπ) ακόμα καλύτερα για την Άγκυρα. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει, η Άγκυρα προκαλεί κρίσεις και προκλήσεις. Τον Νοέμβριο του 2008 το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» (τουρκικών συμφερόντων) που έχει μισθώσει η Άγκυρα είχε πραγματοποιήσει επίσης έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Gediz. Και τότε το «Πολεμιστής» παρακολουθούσε διακριτικά και η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ενέργειες για να σταματήσει η έρευνα.
Η Άγκυρα αμφισβητεί το εύρος της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου και αναζητά κάποια επιχειρήματα στο διεθνές δίκαιο. Στην περίπτωση της Θράκης όμως ηταν μία επιθετική ενέργεια, καταπατώντας βασικά ελληνικά δικαιώματα.
Και η παρουσία του «Πίρι Ρέις» στην περιοχή της Ρόδου είναι επιθετική ενέργεια.
Η συγκυρία είναι κρίσιμη γιατί η συζήτηση σε όλη την ανατολική μεσόγειο έχει ανοίξει. Λιβύη, Αίγυπτος, Κύπρος, Λίβανος και εσχάτως και το Ισραήλ επιδιώκουν τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας αλλα και ΑΟΖ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με Λιβύη και Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος έχει συμφωνήσει για έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίων και φυσικού αερίου με πολλές διεθνείς εταιρίες.
Η Τουρκία αντιδρά με τον γνωστό πολεμικό τρόπο. Επεδίωξε να συμφωνήσει με την Αίγυπτο, όμως τα δικά της όρια είναι περιορισμένα λόγω του …Καστελόριζου. Αυτό το ελληνικό νησάκι έχει τέτοιο εύρος ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που χαλάει όλα τα σχέδια της Άγκυρας για έλεγχο μεγαλύτερου τμήματος από αυτό που της ανήκει.
Ολ αυτά ηταν γνωστά, το τελευταίο διάστημα όμως προέκυψε ένα νέο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την συνολική κατάσταση: Η αντιπαράθεση Ισραήλ –Τουρκίας. Η κόντρα είναι τόσο σκληρή και σε πολλά επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνονται πλέον εχθρικές κινήσεις του ενός προς τον άλλο.
Έτσι το Ισραήλ έδειξε το ενδιαφέρον του να ορίσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Κύπρο, δημιουργώντας νέα εμπόδια στην Τουρκία να διεκδικεί περιοχές και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Το Ισραήλ έχει ανοικτό το θέμα ΑΟΖ με τον Λίβανο αν και δεν υπάρχουν πολλές δυσκολίες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Υπάρχει το αγκάθι της Γάζας γιατί μελλοντικά σε κάθε περίπτωση και η Γάζα θα έχει κάποια ΑΟΖ, όμως ολ αυτά για το Ισραήλ δεν αποτελούν εμπόδιο να δηλώσει την διάθεση συμφωνίας με την Κύπρο όποτε και αν αυτή γίνει.
Το γεγονός αυτό ενοχλεί αυτή την ώρα την Άγκυρα και της δημιουργεί προβλήματα και στην όποια τυχόν συμφωνία με την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου