Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Καυτός ο Αύγουστος στην Τουρκία


  • Σε 50 επαρχίες θα πάει ο Ερντογάν για πάρει το «ναι» στο δημοψήφισμα για το σύνταγμα
Μήνας προεκλογικής εκστρατείας είναι ο Αύγουστος στην Τουρκία και τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη τη στάση που θα τηρήσουν στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Επικεφαλής της εκστρατείας του «ναι» είναι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και επικεφαλής του «όχι» το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το δημοψήφισμα αναμένεται να κάνει περιοδεία σε 50 επαρχίες της χώρας, ζητώντας τη στήριξη του λαού στο δημοψήφισμα. Θα εξηγήσει τις αλλαγές που φέρνει το πακέτο που ψήφισε η Βουλή και ενέκρινε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Υπέρ του «ναι» θα ψηφίσουν και το Κόμμα Ευδαιμονίας του Νουμάν Κουρτουλούς, καθώς και το Κόμμα Τουρκίας του Αμπντουλατίφ Σενέρ. Υπέρ του «όχι» είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP). Το CHP αναμένεται να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε «ψήφο κατά του Ταγίπ Ερντογάν».

Προβάλλει εκσυχρονισμό
Η μεταρρύθμιση του συντάγματος θεωρείται ως η πιο κρίσιμη πολιτική δοκιμή για τον Ερντογάν δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες για να φέρουν το τουρκικό σύνταγμα σε αναλογία με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και να διευκολύνουν την πορεία της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αποτελούν πρόσχημα για να θέσει υπό τον έλεγχό του το κυβερνών κόμμα όλους τους θεσμούς του κράτους. Αν ο κ. Ερντογάν καταφέρει να περάσει στο δημοψήφισμα το συνταγματικό πακέτο, τότε θα έχει εξασφαλίσει μεγάλο προβάδισμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2011. Αν αποτύχει, τότε τα μηνύματα για την αυτοδυναμία του κόμματός του είναι ζοφερά. Ανοίγει, επομένως, ο δρόμος για συμμαχίες του ΑΚΡ με άλλα κόμματα. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να συμμαχήσει η αντιπολίτευση το CHP με άλλα μικρότερα εθνικιστικά κόμματα, κάτι που μπορεί να σημάνει και το τέλος της παντοδυναμίας Ερντογάν στην Τουρκία.

Δεν πάνε στην κάλπη
Πάντως, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας BDP, τελικά αποφάσισε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, καλώντας τους υποστηρικτές του κόμματος να μην προσέλθουν στην κάλπη. Ήδη το μεταρρυθμιστικό πακέτο δεν ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση από το ΒDP και η τάση των 20 βουλευτών του (19 Κούρδοι, συν ο αριστερός ανεξάρτητος Ουφούκ Ουράς, που εντάχθηκε στο κόμμα ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός για να δημιουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα), αν και έκλιναν προς το «όχι», τελικά αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα. Η αιτιολογία που προβάλει το BDP είναι ότι «χρειάζεται νέο σύνταγμα, που θα αναγνωρίζει την κουρδική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό. Διάφοροι Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «το BDP δεν ψηφίζει τις θετικές αυτές μεταρρυθμίσεις, γιατί φοβάται ότι θα υπερκεραστεί από το ΑΚΡ στη νοτιοανατολική Τουρκία». Το ΑΚΡ είναι το μόνο τουρκικό κόμμα που είναι οργανωμένο στους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας και στην περιοχή εκλέγονται από αυτό 70 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου