Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το μεγάλο τεστ του Trichet

  • Ο κ. Trichet δεν έχει προσφέρει ενδείξεις μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή ποιών χωρών
Υπό πίεση βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για να εξηγήσει σε ποιο βαθμό θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας την ώρα που το κόστος δανεισμού πολλών χωρών εξακολουθεί να αυξάνεται ενώ τα μέλη του ΔΣ εμφανίζονται διχασμένα.
Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» των 445 δισ ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ την 1η Ιουλίου, ένα ποσό που δανείστηκαν πέρυσι στην πρώτη δημοπρασία δανείων 12μηνης διάρκειας.
Στη σημερινή συνεδρίαση της EKT οι αναλυτές δεν περιμένουν μεταβολή του επιτοκίου. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στις 14.45 ώρα Ελλάδος και στις 15.30 θα διεξαχθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου, όπου μεταξύ άλλων θα δοθούν και στη δημοσιότητα οι νέες, τριμηνιαίες προβλέψεις των οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας για τις οικονομικές προοπτικές.
Από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά ομολόγων, στις 10 Μαϊου, τα spread των ισπανικών, ιταλικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων δεν έχουν ανακόψει την ανοδική τους πορεία.
Ο κ. Trichet δεν έχει προσφέρει ενδείξεις μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή ποιών χωρών.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι αγορές κρατικών ομολόγων είχαν φθάσει τα 40,5 δισ ευρώ ως τις 4 Ιουνίου. Την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής αγοράστηκαν ομόλογα 16,5 δισ ευρώ, τη δεύτερη 10 δισ ευρώ, την τρίτη 8,5 δισ ευρώ και την περασμένη, 5,5 δισ ευρώ.
Οι επικριτές της Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι οι αγορές αυτές αποτελούν «διάσωση» των κυβερνήσεων και ότι μπορεί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Κατά των αγορών κρατικών ομολόγων είναι και μέλη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Bundesbank, Axel Weber, όπως φάνηκε από δηλώσεις που έχει κάνει. Το πρόγραμμα ενέχει «κινδύνους για τη σταθερότητα» και «πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση και να είναι περιορισμένο», δήλωσε ο κ.Weber. Παράλληλα ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ιταλίας Mario Draghi δήλωσε ότι οι αγορές «θα πρέπει να διακοπούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα απ’ τη στιγμή που ομαλοποιηθεί η αγορά».
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η διχογνωμία των μελών του ΔΣ προκαλεί μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.
Αναφορικά με τα 445 δισ ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες την 1η Ιουλίου, η αγορά περιμένει επιβεβαίωση απ’ τον κ.Trichet για ενδεχόμενη ενεργοποίηση νέων έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου