Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Roubini: Η «συνταγή» της διάσωσης είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη μεθοδευμένη αναδιάρθρωση του χρέους της στους επόμενους 6-12 μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σοβαρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Nouriel Roubini
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τις τεράστιες ζημιές για το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι μία τακτική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας», είπε ο γνωστός οικονομολόγος μιλώντας στο Bloomberg από την Ελβετία.
Όπως τόνισε, μία τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας που δεν θα γίνει με μεθοδευμένο τρόπο θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερες ζημιές στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα απειλούσε να μεταδώσει την κρίση σε όλο τον πλανήτη.
Ο Roubini προτείνει η αναδιάρθρωση να γίνει με την επιμήκυνση του χρέους κατά 5-10 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά με τη διατήρηση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της περισσότερο από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ. «Το να σταθεροποιείς το δημόσιος χρέος στο 145% του ΑΕΠ δεν συνιστά σταθερότητα. Το να μιλάμε για σταθερότητα είναι κάπως γελοίο», είπε.
Ο Roubini φοβάται το ενδεχόμενο της διάσπασης της Ευρωζώνης και υπολογίζει ότι για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει το ευρώ να πέσει στο 1 προς 1 με το δολάριο, ή και ακόμα χαμηλότερα.
Schroders: 10ετής ύφεση και μιζέρια ή αναδιάρθρωση χρέους οι δύο επιλογές της Ελλάδας
Κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη, εάν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμιστεί περαιτέρω, εκτιμά ο David Scammell, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Schroders για την Ευρώπη.
«Αν και τα πρόσφατα πακέτα στήριξης έχουν δώσει κάποια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι δραματικά υψηλό. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προωθήσει ένα επιθετικό πακέτο λιτότητας, το οποίο ουσιαστικά θα καταδικάζει τη χώρα σε μια δεκαετία ύφεσης και μιζέριας, τότε το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το δεύτερο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό», εξηγεί ο Scammell.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου