Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Βουλγαρία: «ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η οικογένειά μας»

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ν. Μλαντένοφ στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Στάινμπεργκ.

«Η Βουλγαρία επιλύει τα θέματα της ασφάλειάς της στο πλαίσιο της οικογένειάς της, εκείνης του ΝΑΤΟ, ενώ τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης τα ρυθμίζει στην άλλη οικογένειά της, την ΕΕ». Αυτό τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, σε κοινή συνέντευξη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο συναντήθηκε, την Πέμπτη, στη Σόφια.

Οι κ.κ. Στάινμπεργκ και Μλαντένοφ ανέφεραν- μεταξύ άλλων- ότι συζήτησαν το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης. «Συζητήσαμε το ζήτημα αυτό υπό το πρίσμα του επικείμενου διαλόγου στο ΝΑΤΟ και της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί στη Λισαβόνα, το ερχόμενο φθινόπωρο, σχετικά με το μετασχηματισμό της αντιπυραυλικής ασπίδας σε αποστολή του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Μλαντένοφ.

Από την πλευρά του, κ. Στάινμπεργκ χαρακτήρισε τη μελλοντική αντιπυραυλικά άμυνα στην Ευρώπη «σημαντικό στοιχείο της οικοδόμησης ενός ασφαλέστερου μέλλοντος», στις δηλώσεις του στον βουλγάρικο και ξένο Τύπο, τις οποίες μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα της προώθησης του σημαντικού αυτού σχεδίου.

Σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εξαιρετικά μη σοβαρή» τη δήλωση στον Τύπο του Ρώσου στρατηγού Βλαντίμιρ Ντβόρκιν (πρώην διοικητικού στελέχους του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας), ότι η Μόσχα μπορεί να απευθύνει στη Σόφια αλλά και στο Βουκουρέστι πρόταση εγκατάστασης ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «C 200 PMU» στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Με την αφορμή αυτή, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επισήμαινε ότι, η Βουλγαρία επιλύει τα προβλήματά της στο πλαίσιο της «οικογένειας της», στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε τη βούληση του Λευκού Οίκου για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας με το Κρεμλίνο και διαβεβαίωσε ότι, το σχέδιο ανάπτυξης κοινής αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το παρόν και το μέλλον του ΝΑΤΟ, η διεθνής αποστολή στο Αφγανιστάν, ο σταθεροποιητικός ρόλος της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια, τέθηκαν, επίσης, προς συζήτηση μεταξύ των δύο διπλωματών.

«Οι δύο συνομιλητές συμμερίζονται την κοινή θέση ότι, οι απειλές και οι κίνδυνοι στη σύγχρονη εποχή προέρχονται από περιοχές, που βρίσκονται μακριά από τις επικράτειες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αυτό απαιτεί, η Συμμαχία να αναπτύξει ικανότητες για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο πρέπει να καταστεί θέμα-κλειδί για το ΝΑΤΟ».

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Άνιου Άγκελοφ, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Στάινμπεργκ για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική αποστολή της Βουλγαρίας στο Αφγανιστάν, όπου υπηρετούν- στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ- πεντακόσιοι Βούλγαροι στρατιώτες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δέσμευση της Βουλγαρίας να συνεχίσει την ενεργή συμμετοχή της στο Αφγανιστάν ήταν κεντρικό θέμα στη συνάντηση του κ. Στάινμπεργκ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στάινμπεργκ δήλωσε, ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν σε καλύτερο εταίρο για την ασφάλεια στα Βαλκάνια από τη Βουλγαρία».

«Η Βουλγαρία είχε πάντοτε σαφή και προβλέψιμη ευρωατλαντική πολιτική. Για όλους είναι σαφές ότι, οι συχνές επισκέψεις υψηλά ισταμένων παραγόντων των ΗΠΑ υπογραμμίζουν με σαφήνεια την υποστήριξη προς την πολιτική της (βουλγαρικής) κυβέρνησης: την ασυμβίβαστη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την επιθυμία μας να διατηρούμε την πειθαρχία στη δημοσιονομική πολιτική μας και τις προσπάθειές μας να δουλεύουμε έτσι, ώστε μεγάλες κοινωνικές ομάδες να μην υποστούν βαριές συνέπειες από την κρίση». Αυτό δήλωσε από την πλευρά του στον Τύπο, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στάινμπεργκ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες επαφές των εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης της Βουλγαρίας με διάφορους Αμερικανούς αξιωματούχους, τις τελευταίες μέρες, οι πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, στη Σόφια, με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, CIA των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου