Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Βαν Ρόμπεϊ: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει

  • "...οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές το πακέτο των 750 δισ. ευρώ..."
  • Η Διεθνής Τράπεζα ανοίγει την "πόρτα" για αναδιαρθρώσεις χρέους
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στο βελγικό περιοδικό Trends, ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένα κράτος δεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Υπάρχουν πολλές αναφορές στον διεθνή Τύπο σχετικά με αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι θα ζητηθεί η πρακτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου διάσωσης», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ. «Και αν το σχέδιο αποδειχθεί ανεπαρκές, η απάντησή μου είναι απλή: σε αυτή την περίπτωση, θα κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στις τελικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης την προηγούμενη Τρίτη.
Ανοίγει την πόρτα της αναδιάρθρωσης χρεών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Υπέρ της λύσης της αναδιάρθρωσης χρεών τάχθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, στην περίπτωση που κάποια χώρα της Ευρωζώνης αδυνατεί να τα αποπληρώσει. Μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δήλωσε μιλώντας στο Βερολίνο.
Ο Zoellick παραδέχτηκε πως πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι εάν μία χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό θα πυροδοτούσε τη μετάδοση της κρίσης, δυσκολεύοντας τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ να αναχρηματοδοτήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
«Αυτές είναι σοβαρές ανησυχίες. Όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εκδότες χρεών θα μπορούσε να κάνει (τις αγορές) να οπισθοχωρήσουν για τα καλά, αφήνοντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή την ΕΚΤ να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερα χρέη», είπε.
«Η αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα πληρώσει και πώς θα πληρώσει, μπορεί να εντείνει και να μεταδώσει τους φόβους, επηρεάζοντας άλλες χώρες ή τράπεζες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, εάν είχαν πειθαρχία και χρονικό περιθώριο», εξήγησε ο Zoellick.
«Εάν γίνει ξεκάθαρο ότι ένας συγκεκριμένος εκδότης χρέους δεν μπορεί να αποπληρώσει όσα δανείστηκε, μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, σε συνδυασμό με οικονομική στήριξη, μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ότι η ανάπτυξη μπορεί να αποκατασταθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου