- Στην Ισπανία από σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ
- Συνάντηση με τον Θαπατέρο θα έχει την Παρασκευή ο Ντομινίκ Στρος-Καν
Ο Στρος-Καν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να προσδιορίσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η El Economista, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ προετοιμάζουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία, το οποίο προβλέπει γραμμή πίστωσης 200 έως 250 δισ. ευρώ.
"Τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μια πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.
Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε και πάλι σήμερα την προετοιμασία οποιουδήποτε σχεδίου οικονομικής υποστήριξης. «Σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω πια με ποιόν τρόπο θέλετε να το διαψεύσουμε», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου «είναι πιθανόν να ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης και μυστικής σύσκεψης της διεύθυνσης του ΔΝΤ, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας».
Η γραμμή πιστώσεων θα περιλαμβάνει πόρους του ΔΝΤ και πόρους του ταμείου της ΕΕ, που προβλέπει δανειακές εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ για τα κράτη που βρίσκονται σε αδυναμία να βρουν χρήματα στις αγορές, όπως η Ελλάδα.
Πληροφορίες για προετοιμασία σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ισπανίας έχουν δημοσιευθεί από την περασμένη Παρασκευή και στον γερμανικό Τύπο, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν τη Δευτέρα τόσο από την Κομισιόν όσο και από τη γερμανική και ισπανική κυβέρνηση.
Το σύστημα της "απομόνωσης" του στόχου και στην συνέχεια της κατά μέτωπον επίθεσης και ισοπέδωσής του φαίνεται πως ακολουθεί πλέον το ΔΝΤ μαζί με τους "επενδυτές". Η Ισπανία είναι ο επόμενος στόχος και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα είναι ο τελευταίος, αφού όλα πλέον δείχνουν πως γίνονται με την ύποπτη ανοχή των χωρών της βόρειας Ευρώπης.
Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν πρέπει να θεωρούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωπαϊκή τρόικα, πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η Ελλάδα, είναι πλέον μισό βήμα πριν την "έκρηξη". Και ο κύριος Μπαρόζο δήλωσε χθες πως θεωρεί πολύ πιθανή την "κατάργηση της δημοκρατίας στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα", αφήνοντας σαφέστατες υπόνοιες για μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.
Μήπως, τελικά, αυτό ακριβώς επιδιώκουν όλοι αυτοί που κόπτονται για το καλό της Ευρώπης και των λαών της; Μήπως επιδιώκουν να επιβάλουν το χάος, για να μπορέσουν αμέσως μετά να "φέρουν" κάτι (ή κάποιον) άλλο που θα "σώσει" τους πάντες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου