Ιστορική η επίσκεψη του Πάπα-Πρώτη στην Κύπρο, πρώτη του Βενέδικτου ΙΣτ΄ σε ορθόδοξο έδαφος
ΤΟΥΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Η πρώτη στην ιστορία της Κύπρου επίσκεψη Πάπα στο νησί μας και πρώτη του Βενέδικτου ΙΣτ΄ σε ορθόδοξο έδαφος προσδίδει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, τεράστια πολιτική αξία στην Κύπρο και αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας διεθνώς, καθώς συμπίπτει και με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, στο μείζον αυτό γεγονός ρίχνει από χθες το απόγευμα βαριά τη σκιά της η στυγερή δολοφονία στην Τουρκία ενός Ρωμαιοκαθολικού κληρικού, του 63χρονου Luigi Ρadovese, επισκόπου Αλεξανδρέττας στη Μικρά Ασία, ο οποίος επρόκειτο μεθαύριο Κυριακή να βρίσκεται στην Κύπρο για να παραλάβει από τον Πάπα Βενέδικτο το έγγραφο εργασίας της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής, που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ρώμη.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους το ερώτημα είναι κατά πόσο τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών είναι πολιτικής ή άλλης φύσης. Σε περίπτωση που αποδειχθεί το πρώτο, οι ίδιοι κύκλοι διερωτώνται εάν τα μηνύματα στρέφονται στο εσωτερικό της Τουρκίας και αλλού. Κι αυτό, γιατί ο δολοφονηθείς ήταν ενεργά αναμεμειγμένος στην οικουμενική κίνηση και στο διάλογο με το Ισλάμ και εργαζόταν για την αναγέννηση των χριστιανικών κοινοτήτων της Τουρκίας. Χθες είχε συναντηθεί με τις τουρκικές Αρχές για συζήτηση των προβλημάτων των χριστιανικών μειονοτήτων Ανεξάρτητα από την τραγική αυτή εξέλιξη, την επίσκεψη του Ποντίφηκα, η οποία πραγματοποιείται επί προεδρίας Χριστόφια, είχαν επιδιώξει και οι πρώην πρόεδροι Βασιλείου, Κληρίδης και ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος. Έτσι, στις δύο το μεσημέρι τον Πάπα Βενέδικτο θα υποδεχθούν η Πολιτεία διά του προέδρου της Δημοκρατίας και η Εκκλησία δια του αρχιεπισκόπου. Έγκυρη πηγή σημείωσε ότι για την πραγματοποίηση της επίσκεψης υπήρξε «άψογη συνεργασία των δύο, παρά τις διαφορετικές απόψεις τους σε άλλα ζητήματα».
Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι ο Πάπας μπορεί να έχει ρόλο «καταλύτη» για ενεργότερο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και συμπαράσταση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η θετική στάση του κ. Βενέδικτου, σε αντίθεση με εκείνη που είχε ως καρδινάλιος, για την προοπτική, υπό προϋποθέσεις, της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., φέρνει πιο κοντά την Κύπρο με το Βατικανό.
Διπλωματική πηγή υπέδειξε ότι στο θέμα της επίσκεψης Πάπα «η Λευκωσία βρέθηκε ένα βήμα πιο μπροστά από την Άγκυρα». Έτσι, σημείωσε, εξηγείται η αγωνιώδης προσπάθεια της να μεταβεί ο Πάπας και στα κατεχόμενα. Τελικά, η Αγία Έδρα απέκλεισε κατηγορηματικά προς τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για το Βατικανό η επίσκεψη δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Πάπας στην Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι χώραμέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των Χριστιανών με το Ισλάμ.
Παράλληλα, ο Πάπας επενδύει στο θετικό ρόλο που μπορεί να έχει η Εκκλησία της Κύπρου στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου και στις άριστες σχέσεις της με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίας. Ο Πάπας επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Ρωσίας και, όπως λένε οι γνώστες της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η Εκκλησία της Κύπρου είναι «καλή γέφυρα».
Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Πάπας θα μπορούσε να κάνει δύο πράγματα. Πρώτο, να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, εποίκων, της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και μιας λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ως αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ιδιαίτερη σημασία θα έχει, αν ο Πάπας ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που υπέστη η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιό της την εποχή της Φραγκοκρατίας από τη Λατινική Ιεραρχία, αποκηρύξει την Ουνία και ανταποκριθεί στο αίτημα του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να επιστραφούν λείψανα του αποστόλου Βαρνάβα, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Ιταλία.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Στυγερή δολοφονία στην Τουρκία Ρωμαιοκαθολικού επισκόπου ο οποίος επρόκειτο μεθαύριο Κυριακή να βρίσκεται στην Κύπρο για να παραλάβει από τον Πάπα Βενέδικτο το έγγραφο εργασίας της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής.
>>σημαντικη
•Ο Πάπας είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους και η διεθνής κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους σε όλες του τις κινήσεις και λόγους του •Ο Πάπας ως εκ της θέσεως του είναι πρόσωπο με ηθική, αλλά και πολιτική επιρροή
Ήπιο το κλίμα στην Ιερά Σύνοδο
Στην Ιερά Σύνοδο χθες επικράτησε ήπιο κλίμα και σε σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Σύνοδος «θεωρεί το όλο θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε από δηλώσεις στα ΜΜΕ ως λήξαν και παραπέμπει στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας της και στο περιεχόμενο της εγκυκλίου που εξέδωσε».
Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι «όλοι οι αρχιερείς είναι προσκεκλημένοι και όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν».
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, επιθυμεί την προσέγγιση με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησιά, αφενός γιατί αυτή ήταν η αντίληψη των προκατόχων του από τις αρχές του 20ού αιώνα και, αφετέρου, γιατί προσβλέπει στην μεγιστοποίηση της όποιας βοήθειας μπορεί να προσφέρει ο Πάπας για το Κυπριακό. Γι’ αυτό, υπενθυμίζεται, η Εκκλησία της Κύπρου άνοιξε γραφείο στις Βρυξέλλες και οργάνωσε πριν δύο χρόνια μαζί με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τη Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου