Έχει φουντώσει έντονος διάλογος στην ίδια την Τουρκία σχετικά με το ερώτημα των τρομοκρατικών διασυνδέσεων και της ενδεχόμενης κρυφής ατζέντας του ΙΗΗ. Η τουρκική νεολαία, τουλάχιστον, δεν συντάσσεται μονολιθικά με τις πολεμικές ιαχές και κατάρες που εκτοξεύονται κατά του Ισραήλ. Δεν είναι λίγοι όσοι γράφουν ανοικτά πως το Ισραήλ “είχε δίκιο”, ενώ χλευάζουν το ΙΗΗ χαρακτηρίζοντάς το “τουρκικό παράρτημα της Χαμάς”. Τα άρθρα και τα κείμενα που φιλοξενεί ο διαδικτυακός χώρος της έχουν στο σύνολό τους να κάνουν με την παροχή βοήθειας σε μουσουλμανικές ομάδες ιδίως στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και κείμενα ισλαμικής προπαγάνδας.
Πολλοί Τούρκοι κατηγορούν το IHH για διπροσωπία. Τονίζουν πως μια ανθρωπιστική οργάνωση δεν διακρίνει τους αποδέκτες της βοήθειας σε μουσουλμάνους και μη. Οι επικριτές του ΙΗΗ θυμίζουν πως η οργάνωση υπεξαίρεσε τη δεκαετία του 1990 χρήματα που συνέλεξε για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βοσνία και τα ποσά “εξαφανίστηκαν”. Εικάζουν πως κατέληξαν στα χέρια μουτζαχεντίν που δρούσαν στη Βοσνία.
Το ίδιο το ΙΗΗ στο παρελθόν είχε αντικρούσει τις κατηγορίες περί ισλαμισμού, ισχυριζόμενο ότι η αποστολή βοήθειας στην Αϊτή έδειχνε πως μεριμνά “για τον άνθρωπο και όχι για τον μουσουλμάνο”. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στέλεχος της οργάνωσης δήλωνε πως το ΙΗΗ πήγε στην Αϊτή επειδή “... οι πρόγονοι των Αϊτινών ήταν αφρικανοί μουσουλμάνοι. Δεν επιθυμούμε οι μουσουλμάνοι της Τουρκίας να βλέπουν τους Αϊτινούς ως μη μουσουλμάνους. Πρέπει να τους βλέπουμε ως μια κοινωνία έτοιμη να δεχθεί το ισλάμ, αν θέλει ο Αλλάχ, και να πιστέψουμε ότι μόνο με το ισλάμ θα σωθούν από όλα τους τα βάσανα”.
Πολλοί φθάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν την οργάνωση πως “έστησε μια επιχείρηση προβοκάτσιας” προβλέποντας και αποδεχόμενη το προχθεσινό αποτέλεσμα. Μήπως το ΙΗΗ στόχευε, εν γνώσει της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλέσει σοβαρή ένταση με το Ισραήλ και να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ή και ακόμη χειρότερα; Μήπως και το Ισραήλ επιθυμεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία; Με άλλα λόγια, μήπως τα συμφέροντα ΙΗΗ και Ισραήλ εν προκειμένω συμπίπτουν; Το ερώτημα βασανίζει τους τούρκους μπλόγκερ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου