Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:Απόσυρση Δυνάμεων ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ & ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποσύρεται σταδιακά από τον προσεχή Νοέμβριο η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης της στρατιωτική δύναμης της KFOR, ενώ για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων επιστρέφει εντός της Ελλάδας μία φρεγάτα που είχε διατεθεί στη Συμμαχία και περιπολούσε στη Μεσόγειο.

Πραγματοποιώντας ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, παρουσία και των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, ανέφερε πώς στο πλαίσιο μετάπτωσης της KFOR στο στάδιο 2, οι 657 Έλληνες στρατιώτες της δύναμης Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσουν σταδιακά από το Νοέμβριο να αποχωρούν με σκοπό μετά την παρέλευση ορισμένων μηνών να έχει επαναπατρισθεί η πλειοψηφία τους και να διατηρηθεί μία ομάδα 50 στρατιωτικών. Ανάλογες μειώσεις προσωπικού θα γίνουν και από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην KFOR. Σημειώνεται πώς η παραμονή των Ελλήνων στρατιωτικών στο Κόσσοβο έχει ετήσιο κόστος περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των περικοπών το Πολεμικό Ναυτικό αποσύρει τη φρεγάτα που διατηρεί στην SNMG-2, δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο. Ήδη, το δρόμο της επιστροφής έχει πάρει η φρεγάτα «Λήμνος» που συμμετείχε στη Συμμαχική επιχείρηση. Το ετήσιο κόστος της εκτός συνόρων διατήρησης του πολεμικού πλοίου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ναυτική παρουσία στην Ευρωπαϊκή δύναμη «Αταλάντα», η οποία περιπολεί στο Σομαλία συνεχίζεται κανονικά. Στο πλαίσιο των περικοπών εξετάζεται να μην αποφοιτούν από τις στρατιωτικές σχολές αξιωματικοί οι οποίοι δεν είναι επιχειρησιακών ειδικοτήτων, όπως οικονομικοί, γιατροί, νομικοί και να προσλαμβάνονται απ’ ευθείας από τα Πανεπιστήμια με την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ο κ. Γιάγκος αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η δομή δυνάμεων και διοίκησης και η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Σχετικά με το πρώτο θέμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι το ΕΜΠΑΕ επανεξετάζεται και σχεδιάζεται με βάση την αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού, την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και την προώθηση ανελαστικών εξοπλιστικών αναγκών, όπως η προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leo2Hel. Στη συνέχεια θα γίνουν οι αναγκαίες και μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος και τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας προμήθειες οπλικών συστημάτων. Λόγω πάντως της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αυτές θα πάνε πίσω.

Αναφορικά με τη νέα δομή δυνάμεων και διοίκησης, ο κ. Γιάγκος είπε πώς έχουν γίνει οι μελέτες από τα Επιτελεία και αναμένεται να προωθηθούν στο ΓΕΕΘΑ προκειμένου να συζητηθούν σε επίπεδο Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Πρόσθεσε πάντως πώς πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος των μικρών, ευέλικτων και αποτελεσματικών Ένοπλων Δυνάμεων με κλείσιμο στρατοπέδων, αύξηση της επάνδρωσης και μείωση οροφών.

Στο Νατοϊκό… μέτωπο, ο πτέραρχος υποστήριξε πώς οι αντιδράσεις της Τουρκίας στη νέα δομή της Συμμαχίας σχετικά με το κλείσιμο του CAOC 6 στο Εσκί Σεχίρ και του ελέγχου του εναερίου χώρου της ευρύτερης περιοχής από τα ραντάρ της Άγκυρας, είχε ως αποτέλεσμα το επανασχεδιασμό της νέας δομής της Συμμαχίας. Αυτή θα προβλέπει κλείσιμο του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης και λειτουργία μόνο αυτού στο Ραμσταίν, κλείσιμο του CAOC 6 του Εσκί Σεχίρ και διατήρηση ενός εκ των δύο, της Λάρισας ή της Νάπολη.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας πώς, η Άγκυρα τόσο με τους πλόες των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, όσο και με τις αεροπορικές παραβιάσεις και τις ενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου ελληνικών μαχητικών στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, παραβιάζει διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.

diplomatia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου