- Την ώρα που η ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά περνά 24ωρα πρωτοφανών κλυδωνισμών, που θυμίζουν εποχές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επιχειρούν να στήσουν ψευδεπίγραφο σκηνικό ανόδου στην Wall Street, αξιοποιώντας κατάλληλα για τη… χειραγώγηση κορόιδων ανά τον κόσμο τα «πειραγμένα» θετικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα!
Στους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους μιλούν για «τίναγμα της ψόφιας γάτας», ή για «ράλι των κορόιδων», καθώς μάλιστα η διεθνής προσπάθεια χειραγώγησης των χρηματιστηρίων έγινε αισθητή και στο κλείσιμο της Wall Street. «Μαγικά χέρια» κράτησαν σε θετικό έδαφος των S&P 500 (+0,41%) και τον Dow (μερικά χιλιοστά πάνω από το… μηδέν), παρότι όλη την ημέρα το ευρώ δεχόταν άγριες πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, και υποχωρούσε στα 1,21 δολ., πολύ κοντά στο χαμηλό επίπεδο τετραετίας.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η χθεσινή συμπεριφορά των αμερικανικών δεικτών είναι εντελώς αφύσικη και «μυρίζει» χειραγώγηση από ισχυρές τράπεζες. Το ευρώ, επισημαίνουν, είναι αυτή την περίοδο το διεθνές βαρόμετρο των διαθέσεων των επενδυτών έναντι των τοποθετήσεων υψηλού ρίσκου. Έτσι εξηγείται η παράλληλη πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος με τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και ιδιαίτερα με τους δείκτες της Wall Street: όταν οι επενδυτές δείχνουν αποστροφή στον κίνδυνο εγκαταλείπουν ταυτόχρονα το ευρώ και τις μετοχές, ενώ όταν «ηρεμεί» το κλίμα, το ευρώ και οι μετοχές ενισχύονται ταυτόχρονα.
Χθες, όμως, εμφανίσθηκε –όχι για πρώτη φορά, αλλά σε μεγάλη ένταση…- το ιδιόμορφο φαινόμενο της κίνησης των χρηματιστηριακών δεικτών σε θετικό έδαφος, την ώρα που το ευρώ κατέρρεε. Τέτοια συμπεριφορά των αγορών, τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, είναι εντελώς αφύσικη και υποδηλώνει με σαφήνεια την αγωνία των ισχυρών του συστήματος, να «φτιάξουν κλίμα» διεθνώς, μέσω χειρουργικών παρεμβάσεων στα ρηχά, αυτή την περίοδο, χρηματιστήρια.
Goldman Sachs: «Όλα καλά, όλα ανθηρά»!
Ακόμη πιο ύποπτο είναι, όπως λένε στην αγορά, ότι χθες η Goldman Sachs εξέδωσε έκθεση θριαμβευτικών τόνων για την αμερικανική αγορά εργασίας, προαναγγέλλοντας μεγάλη βελτίωση των στατιστικών καταγραφών κατά τη σημερινή ανακοίνωση της μηνιαίας έρευνας του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας. Αυτά τα «θετικά» στοιχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών που μιλούσαν χθες στα διεθνή πρακτορεία, θα δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας και πάλι στα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε ράλι ανακούφιση μετά το δύσκολο τελευταίο διάστημα.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική: τα «θετικά» στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την αμερικανική αγορά εργασίας δεν έχουν την παραμικρή αξία για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ανάκαμψη της κορυφαίας οικονομίας στον πλανήτη.
Τούτο διότι στρεβλώνονται μέχρι… πλήρους παραμορφώσεως, από τις συγκυριακές προσλήψεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο, για τη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού στις ΗΠΑ (περισσότερες από 500.000 κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας νέων εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν πρόσκαιρα ενόψει της απογραφής). Επιπλέον, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Μαϊου επηρεάζονται θετικά και από άλλες στατιστικές ανωμαλίες, που θα εξαλειφθούν τους επόμενους μήνες και πρέπει να ερμηνεύονται με πολύ μεγάλη προσοχή, αντί να αξιοποιούνται από τους επιτήδειους των τραπεζών για τη δημιουργία εικονικής ευφορίας στις αγορές.
Πρέπει να τονιστεί, ότι η καλά σκηνοθετημένη χθεσινή άνοδος ελάμβανε χώρα την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριφέρονταν σαν να περιμένουν κάποιου είδους… καταστροφική λαίλαπα στο διατραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες οι καταθέσεις ημέρας στην ΕΚΤ, με το απελπιστικά χαμηλό ετήσιο επιτόκιο 0,25%, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας τα 320 δις. ευρώ και παραπέμποντας στις εποχές της κατάρρευσης της Lehman, όπου οι τράπεζες φοβούνταν τις κρυμμένες ζημιές αλλήλων και προτιμούσαν να «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους, ουσιαστικά άτοκα, στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα dealing room, η πρωτοφανής κρίση ρευστότητας, που αντανακλά και την αποτυχία της ΕΚΤ να προσελκύσει αγοραστές στα «αδύναμα» κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με το πρόγραμμα αγορών που ενεργοποίησε πρόσφατα, οδηγεί άμεσα τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης σε νέα διορθωτική παρέμβαση στη διατραπεζική αγορά.
Φήμες για επέμβαση της ΕΚΤ
«Υπήρξαν φήμες, ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει κάποιου είδους πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων δανεισμού», τόνιζε στο Bloomberg αναλυτής αμερικανικού οίκου που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 30 δις. δολ. «Αν αυτό συμβεί, θα δοθεί σήμα στις αγορές, ότι η ΕΚΤ ίσως γνωρίζει κάτι που η αγορά αγνοεί, δηλαδή ότι οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες από όσο φαίνονται». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στις διατραπεζικές συναλλαγές ως εγγυητής του δανεισμού αδύναμων τραπεζών, ώστε να απελευθερωθεί η κίνηση της ρευστότητας στο σύστημα. Βέβαια, τέτοια σενάρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μέχρι… ξεχειλώματος, προκαλούν ανατριχίλες στους αυστηρούς τραπεζίτες της Μπούντεσμπανκ και προς το παρόν διχάζουν το συμβούλιο της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, όπου όλοι «κουμπώνονται» και παύει να κυκλοφορεί ρευστότητα στο σύστημα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, αντανακλά την αποτυχία της ΕΚΤ ως τώρα να ελέγξει με μέσα νομισματικής πολιτικής μια πρωτοφανή κρίση υπερχρέωσης κρατών και ιδιωτικού τομέα, πείθοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να συγκρατήσει την ταχεία μετάλλαξη μιας κρίσης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα σε σοβαρή κρίση φερεγγυότητας.
Σε αυτές τις συνθήκες, τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, κάθε προσπάθεια χειραγώγησης των χρηματιστηριακών αγορών από τους ισχυρούς παίκτες, αντί να επαναφέρει κάποια ψήγματα εμπιστοσύνης στο σύστημα, γίνεται πλέον τόσο εύκολα αντιληπτή, που το… πανηγύρι τελειώνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Άλλωστε, τονίζουν τα ίδια στελέχη, όταν ακόμη και οι πανίσχυρες κεντρικές τράπεζες αδυνατούν με τις μαζικές παρεμβάσεις τους να σταθεροποιήσουν το ευρώ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο έλεγχος στις αγορές κινδυνεύει σύντομα να χαθεί.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των τεράστιων παρεμβάσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας στην αγορά συναλλάγματος: όπως τονίζουν στελέχη dealing room ελληνικών τραπεζών, η SNB ξοδεύει τεράστια ποσά για να ενισχύσει το ευρώ, αλλά οι παρεμβάσεις αυτές, που άλλοτε θα ήταν ικανές να εκτοξεύσουν το ευρωπαϊκό νόμισμα, έχουν πλέον αντίκτυπο μόνο για λίγες ώρες και ακολούθως το ευρώ επανέρχεται στην πτωτική του πορεία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου