Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Δολοφόνο αποκάλεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν σήμερα από μερίδα ευρωβουλευτών, που αποκάλεσαν δολοφόνο τον Ιρανό ΥΠΕΞ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Bρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Στρούαν Στίβενσον απεκάλεσε «δολοφόνο» τον Μανουσέρ Μοτακί, κρατώντας μία φωτογραφία του Νεντά Αγά Σολτάν, ενός φοιτητή που βρήκε τον θάνατο πέρυσι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Μία ομάδα κεντροδεξιών ευρωβουλευτών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Εσθονία συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ωστόσο απωθήθηκαν από την ασφάλεια για να κάνουν χώρο να περάσει ο Μοτακί. Ακολούθησε μικρή αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των ανδρών της ασφάλειας του κτηρίου, χωρίς όμως άσχημα αποτελέσματα.Καθώς η ιρανική αποστολή διάβαινε την πόρτα, ένας άλλος Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, αποδοκίμασε λέγοντας «πως δεν έπρεπε να έχει προσκληθεί ποτέ» ο Μοτακί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ερωτήθηκε σαφώς από την επιτροπή για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, την ώρα που το ΣΑ του ΟΗΕ εξετάζει την προοπτική να εφαρμοσθούν συμπληρωματικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, σημειώνοντας ότι αν το Ισραήλ είχε λάβει υπόψη του τα διεθνή αιτήματα για την άρση του αποκλεισμού, η χθεσινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί.

''Αν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη της τα διεθνή αιτήματα και το δικό μου έντονο και επείγον και επίμονο αίτημα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, αυτό δεν θα είχε συμβεί'', δήλωσε ο κ. Μπαν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε σήμερα έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στο περιθώριο μίας γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στη Νίκαια. ''Αυτή η καταστροφή ήταν αναμενόμενη'', είπε. ''Ολος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τον αριθμό των νεκρών από τα βίαια επεισόδια''.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης μία κοινή πρωτοβουλία με τις ΗΠΑ, στην οποία οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. ''Το φθινόπωρο, με τους φίλους μας Αμερικανούς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε η διαδικασία να εισέλθει σε ενεργό φάση'', σημείωσε. ''Πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους'', είπε. Ηλθε η ώρα οι πολιτικοί της περιοχής να γίνουν πραγματικές πολιτικές προσωπικότητες και να τερματιστεί η διένεξη, ανέφερε.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των αμάχων, μεταξύ των οποίων είναι και εννέα Γάλλοι υπήκοοι που συνελήφθησαν από τους Ισραηλινούς κομάντος που επιτέθηκαν στη νηοπομπή.

Εξάλλου, το Ιράν καταδίκασε σήμερα εκ νέου, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Μανουσέρ Μοτακί, την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του φιλοπαλαιστινιακού στολίσκου που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για ''βάρβαρες πράξεις''. ''Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν από τις βάρβαρες ενέργειες του Ισραήλ'', δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου είχε προσκληθεί.

Λίγο νωρίτερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεί, είχε δηλώσει ότι η ισραηλινή επίθεση ''είναι η απόδειξη για όλον τον κόσμο ότι ο σιωνισμός είναι το νέο πρόσωπο, στο πιο βίαιο, του φασισμού, ο οποίος βοηθήθηκε αυτήν τη φορά από κυβερνήσεις, όπως αυτή των ΗΠΑ''

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 40 Βρετανοί μετείχαν στο διεθνή ανθρωπιστικό στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα που δέχθηκε χθες επίθεση από Ισραηλινούς καταδρομείς.

ΝΑΤΟ: Απελευθερώστε τους συλληφθέντες
Σε δική του παρέμβαση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να απελευθερώσει ''αμέσως'' τους πολίτες που συνελήφθησαν στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και είναι ακόμα κρατούμενοι.

''Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της διενέργειας μιας έρευνας, ταχείας, ανεξάρτητης, αξιόπιστης και διαφανούς σχετικά με το αιματηρό συμβάν'' που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές ,
αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Ράσμουσεν η οποία εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας. ''Κατ’ αρχήν και πέραν όλων των άλλων, ζητώ την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται στο Ισραήλ'', καταλήγει η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Συμβούλιο Ασφαλείας OHE
Μετά από μια μαραθώνια σύνοδο που διήρκησε συνολικά δώδεκα ώρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε διακήρυξη η οποία συντάχθηκε από την Τουρκία με την ομοφωνία 15 κρατών μελών του Σ.Α.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δια μέσου του προέδρου του, ζήτησε την άμεση διεξαγωγή αμερόληπτης, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια για την χθεσινή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής.

Ταυτόχρονα μέσω του κειμένου της διακήρυξης, ζητήθηκε η άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση στο Ισραήλ.

Τουρκία
Η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ αργά χθες βράδυ, να επαναπατριστούν οι σωροί των Τούρκων ακτιβιστών που έπεσαν νεκροί κατά τα επεισόδια. Ταυτόχρονα ζήτησε την απελευθέρωση εκατοντάδων άλλων ακτιβιστών που παραμένουν στη φυλακή Ασόντ στο Νοτιο Ισραήλ.

Δια μέσω του πρωθυπουργού της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία τόνισε την σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο και θεωρούν εθνικό ζήτημα. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση του εγγυάται την ασφάλεια της Εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας και ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή αντίποινα.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών από την πλευρά του έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Θύμα των ισραηλινών επιθέσεων, και η συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό τομέα. Τουρκία και Ισραήλ, έχουν μακροχρόνια και στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 2009, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό από το Ισραήλ.

Η Άγκυρα σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ εξετάζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο εντός της ημέρας για την ισραηλινή επίθεση, που εξόργισε την Αγκυρα, η οποία και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.
Η Τουρκία και το Ισραήλ μελετούσαν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Medstream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού από την Τουρκία προς το Ισραήλ, αλλά η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών επιβράδυνε τα σχέδια.

Επίσης, η τουρκική εταιρεία Zorlu Enerji σχεδιάζει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 800 MW που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο στο Ισραήλ.

"Εξετάσαμε το εύρος της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ και μία στρατηγική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τανέρ Γιλντίζ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βετσντί Γκονούλ δήλωσε σήμερα ότι η διπλωματική κρίση με το Ισραήλ δεν θα επηρεάσει την παράδοση των ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron στην Αγκυρα.

Ισραήλ
Ο Ισραηλινός Αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, Daniel Carmon, δήλωσε πως ο στολίσκος ήταν κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα αφού όπως υποστηρίζει οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα όπλα όταν επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς πεζοναύτες.

Ταυτόχρονα πολλοί διπλωμάτες και πρώην στρατιωτικοί εκφράζουν ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη όσο αφορά την σταθερότητα στην περιοχή. Ένας πρώην εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού, ο Nahman Shai, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι παρόμοιο περιστατικό το 2000, όταν η Ισραηλινή αστυνομία σκότωσε 12 Παλαιστίνιους πολίτες, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην χώρα.

Παλαιστινιακή Αρχή
Η Παλαιστινιακή αρχή ζήτησε να προσαχθούν ως «εγκληματίες πολέμου» για το βάρβαρο έγκλημα πειρατείας όπως το αποκάλεσε. Ταυτόχρονα ο Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου