Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Οι απεργίες στην Κίνα μεταβάλλουν το μοντέλλο της χώρας;

«Τέλος εποχής» για τη φτηνή εργασία στην Κίνα και του μοντέλου του «παγκόσμιου εργοστασίου», που στήριξε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας προοιωνίζονται οι απεργίες σε εργοστάσια στις επαρχίες Guangqi, Yunnan, Henan, Gansu, Shandong και Jiangsu. Οι αναλυτές πλέον κάνουν λόγο για την ανάδυση μιας νέας γενιάς εργατών, κυρίως οικονομικών μεταναστών, που αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική τους ισχύ και απαιτούν περισσότερα εργασιακά δικαιώματα και δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους εφόσον δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους. Οι απεργίες αυτές θα επιφέρουν τελικά την κατάρρευση της φτηνής εργασίας στην Κίνα, προβλέπουν οι ειδικοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απεργίας στο εργοστάσιο της ιαπωνικής Honda στην επαρχία Guangqi, όπου περίπου 2.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, αφού οι αυξήσεις 20% που τους παραχωρούσε η διοίκηση του εργοστασίου, δεν τους ικανοποίησε. Ακολούθησαν μάλιστα συμπλοκές με αποτέλεσμα ορισμένοι να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Η Honda αναγκάστηκε λόγω της απεργίας να σταματήσει την παραγωγή σε ακόμη τέσσερα εργοστάσια στην Κίνα.

Σε μία άλλη υπόθεση, o ταϊβανέζικος όμιλος παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Foxconn Technology Group, προμηθευτής εκτός των άλλων της Apple και της Sony, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 30% των μισθών των εργαζομένων στο εργοστάσιό του στην Shenzhen, έπειτα από μία σειρά αυτοκτονιών και άλλων απελπισμένων διαβημάτων λόγω του «στρατιωτικού» τρόπου ζωής στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με έρευνες στην κεντρική Κίνα ο μισθός των εργατών εργοστασίων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500 γιουάν (περίπου 120-180 ευρώ τον μήνα) και οι ώρες εργασίας τους ξεπερνούν τις 60 εβδομαδιαίως. Όπως επισημαίνουν Κινέζοι εμπειρογνώμονες, οι μισθοί δεν παρακολούθησαν την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, αντίθετα το ποσοστό τους ως μέρος του ΑΕΠ καταγράφει σταθερή πτώση από το 1983, με αποτέλεσμα οι εργάτες «να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ό,τι παλιότερα για την ίδια εργασία», όπως παρατηρεί ο Liu Kaiming, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Παρατηρήσεων με έδρα την Shenzhen.

«Η οικονομία μας δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στην συμπίεση των εργατικών προνομίων, επειδή οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση», δήλωσε στέλεχος της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων. Ήδη στην Guangdong πολλοί νέοι, ανιδείκευτοι εργάτες, μετακινούνται από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, έπειτα από δύο μόνο μήνες δουλειάς ή όταν αρχίσουν να κουράζονται από την εργασία τους. «Οι εργαζόμενοι έχουν λίγες ώρες ξεκούρασης και αισθάνονται γενικά χαμηλό βαθμό εργασιακής ικανοποίησης», αναφέρει έκθεση του γραφείου εμπορίου της επαρχίας Hunan.

Την ίδια στιγμή, θορυβημένοι ίσως από τις απεργίες και την αύξηση του εργατικού κόστους, ξένες κοινοπραξίες αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις σε Βιετνάμ και Καμπότζη. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες απεργίες ενδέχεται να στρέψουν τους επενδυτές στην απόσυρση κεφαλαίων από παραγωγικές δραστηριότητες και τοποθέτησής τους σε μετοχές και ακίνητα, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την κινεζική οικονομία.

Αν και η Κίνα δείχνει να διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα εργατικού δυναμικού, αναλυτές εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια η φαινομενικά ανεξάντλητη πηγή φθηνής εργασίας θα στερέψει. Πάντως, Κινέζοι αναλυτές θεωρούν παράλογο να εγκαταλείψει άρδην η Κίνα την φθηνή εργασία- το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά- και συνιστούν τη σταδιακή εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας, καθώς αναζητούν νέα κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και η εσωτερική αγορά. Προς την κατέυθυνση αυτή πολλές κινεζικές επαρχίες, όπως η Jiangsu και η Guangdong ανέβασαν τα επίπεδα του βασικού μισθού από το Φεβρουάριο (στα 102-115 και 132 ευρώ αντίστοιχα). «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό μοντέλο περισσότερο ανθρώπινο και αξιοσέβαστο, η εκμετάλλευση της εργασίας των οικονομικών μεταναστών είναι μία σύγχρονη πληγή», σημειώνει καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.


http://e-dragoumanos.gr/?p=6714

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου