Οι τίτλοι τέλους και για το δεύτερο φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο της Ελλάδας, την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προβλεπόταν να καταστήσει τη χώρα σημαντικό κόμβο διέλευσης προς την Ιταλία και την Ευρώπη, φαίνεται πως πέφτουν οριστικά.
Μετά την ψυχρολουσία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, όπου η Βουλγαρία παραιτήθηκε ουσιαστικά από την κατασκευή του, ήρθε και το δεύτερο χτύπημα στα φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.
Σε συνάντησή τους στη Μόσχα, ο επικεφαλής της ρωσικής Γκαζμπρομ Αλεξέι Μίλερ, με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Αντριάν Βιντεάνου και τον πρέσβη της Ρουμανίας Κονσταντίν Γκριγκόριεφ, επι της ουσίας συμφώνησαν ο αγωγός να διέλεθει από το έδαφος της Ρουμανίας και όχι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, καθώς έκριναν πως πρόθεση της ηγεσίας του μέχρι πρότινος τρίτου εταίρου στο επιχείρημα, είναι να το εγκαταλείψει οριστικά, στρέφοντας το ενδιαφέρον στον αμερικανικό αγωγό Nabucco.
Μάλιστα, Ρουμάνοι και Ρώσοι φέρεται να συμφώνησαν και στην κατασκευή δεξαμενών για την αποθήκευσή του, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού για τη συνέχιση των συζητήσεων και πιθανόν και για τις τελικές αποφάσεις, για τις αρχές του Φθινοπώρου, όταν ο "άρχοντας της Γκαζπρομ" Αλεξέι Μίλερ, θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι.
Όπως ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές, η συνάντηση στην οποία πήραν μέρος και οι εκπρόσωποι των εταιριών φυσικού αερίου της Ρουμανίας, έγινε σε άριστο επίπεδο συνεννόησης και τέθηκαν οι προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας. Ήδη η ρουμανική πλευρά εξετάζει το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής του South Stream και όλα δείχνουν ότι θα απαντήσει θετικά στη ρωσική πρόταση.
Ωστόσο το ενεργειακό παιγνίδι στα Βαλκάνια δεν έχει κλείσει, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της βουλγαρικής πλευράς, που πιθανότατα προσδοκούσε μεγαλύτερα οφέλη από την κατασκευή του South Stream, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η αποκοπή και της νότιας Ιταλίας από το σχέδιο, δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας του από το σχέδιο, ταυτόχρονα με την πρόθεση να εξετάσει τη συμμετοχή στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, γεγονός που φαίνεται να εξόργισε τη Μόσχα που εκτίμησε πως δεν πρόκειται παρα για παζάρι της Βουλγαρίας, προκειμένου να αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.
Η έμμεση πίεση πάντως, για εγκατάλειψη του σχεδίου, ήρθε και από την Ουκρανία, που μετά την αλλαγή κυβέρνησης εμφανίζεται πρόθυμη να αναβαθμίσει το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου που τη συνδέει με τη Ρωσία και την Ευρώπη και ζητά από τη Ρωσία να συμμετάσχει.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ κάλεσε τη Μόσχα να εκγαταλείψει το δαπανηρό σχέδιο του South Stream και να στρέψει το ενδιαφέρον της στην υπάρχουσα υποδομή με προοπτική αναβάθμισής της.
http://news247.gr/oikonomia/aposyretai_kai_h_mosxa_apo_ton_agwgo_fysikoy_aerioy.371698.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου