Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένει ότι το 2010 η ανάπτυξη θα φτάσει το 5%, που οδηγείται από μεγάλες δημόσιες δαπάνες και από μία χρονιά ρεκόρ στις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, οι πολιτικές της προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ ενδέχεται να υποδαυλίζουν τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης στο μέλλον.
Οι οικονομολόγοι και η επιχειρηματική ελίτ της χώρας προειδοποιούν ότι οι κινήσεις της προέδρου να αυξήσει τον κρατικό παρεμβατισμό δείχνουν αβεβαιότητα σε δύο κρίσιμους τομείς: στον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία της ενέργειας (το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια). «Η οικονομία αναπτύχθηκε εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι σε βάθος χρόνου», δηλώνει ο Φάουστο Σποτόρνο, ανώτατος οικονομολόγος σε εταιρεία συμβούλων.
Η Αργεντινή κατάφερε να βγει από μία καταστροφική οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2001 - 2002. Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα ο μέσος ετήσιος όρος ανάπτυξης κυμαίνονταν σ το 8%. Παράλληλα όμως, η ραγδαία ανάπτυξη αποκάλυψε και τη μείωση των ενεργειακών πόρων της Αργεντινής, που βρίσκονται σε συνεχή πτώση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Σποραδικά μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση πριν από δύο χρόνια, οδήγησαν την Κριστίνα Φερνάντεζ να διατάξει τη διανομή ηλεκτρικών λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Λίγες είναι οι εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην έρευνα νέων πηγών και την παραγωγή, καθώς περιορίζονται από την ελεγχόμενη εσωτερική αγορά.
Λανθασμένες κινήσεις
Η Αργεντινή πάγωσε τα τιμολόγια του ρεύματος κατά τη διάρκεια της κρίσης και η Φερνάντεζ διατήρησε σταθερές τις τιμές καθώς ανησυχεί για το πολιτικό κόστος από μία ενδεχόμενη αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά είναι από τα φθηνότερα στη Λατινική Αμερική.
«Η τιμολόγηση έχει γίνει πολιτική υπόθεση» σημειώνει ο Ντάνιελ Μοντάματ, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στην Montamat y Asociados στο Μπουένος Άιρες και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει πλέον βεβαιότητα για σχεδιασμό μακροπρόθεσμων έργων».
Καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται, η κυβέρνηση επενέβη για να καλύψει το κενό, ωστόσο πολλά έργα έχουν καθυστερήσει και οι κρατικές δαπάνες για την ενέργεια έχουν απογειωθεί. Ο Φρέντι Τόμσεν, πολιτικός και οικονομικός αναλυτής υπογραμμίζει ότι τα ενεργειακά προβλήματα της Αργεντινής θα έχουν αντίκτυπο στις αποφάσεις των επενδυτών και πολύ πιθανό να απειλήσουν τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Με μακρά παράδοση στις φάρμες και διάσημη για τα βοοειδή της, η Αργεντινή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν νέες τεχνικές και η τεχνολογίες βοήθησαν την Αργεντινή, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας, βόειου κρέατος και μαλλιού, να ανακτήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.
Υποτίμηση εθνικού νομίσματος
Η μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος το 2002 έκανε τις εξαγωγές της Αργεντινής πιο ανταγωνιστικές και η αύξηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, των οποίων οι εξαγωγές φορολογούνται, βοήθησαν να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Η ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα πέρασε και στην υπόλοιπη οικονομία, οδηγώντας την σε ανοδική πορεία.
Οι φάρμες στις πάμπας δουλεύουν ακατάπαυτα, ωστόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κ. Φερνάντεζ να ανεβάσει τους φόρους στις εξαγωγές της σόγιας, που βρίσκεται στο 35%. Πριν από δύο χρόνια η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε μία μεγάλη απεργία, που δημιούργησε πολλά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προσπάθησε να ρυθμίσει τον αγροτικό τομέα και να διατηρήσει χαμηλά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας. Οι αγρότες εξοργίστηκαν ακόμη περισσότερο με τον έλεγχο των τιμών. «Οι τεχνητά χαμηλές τιμές των τροφίμων εμποδίζουν στις μελλοντικές επενδύσεις για την παραγωγή», αναφέρει ο κ. Τόμσεν.
Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη παραγωγή σόγιας που αναμένεται για το 2010. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την υπαναχώρηση των αγροτών από την παραγωγή βοδινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιτίας του ελέγχου των τιμών και τη στροφή τους προς την παραγωγή σόγιας. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον κίνδυνο η Αργεντινή να εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγή ενός προϊόντος.
«Είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα με αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εντουάρτο Μπάζι, πρόεδρος των αγροτών. Η ανάπτυξη της Αργεντινής το 2010 θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να χαλαρώσει τις δημοσιονομικές και νομισματικές τους πολιτικές, οι οποίες όμως θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές τάσεις, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές.
Η Φερνάντεζ ανέλαβε την προεδρία το 2007, έχει μία δύσκολη σχέση με πολλούς από τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας και η αιρετική και μερικές φορές απρόβλεπτη οικονομική διακυβέρνησή της, έχει απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις από την γεωργία και τον τομέα της ενέργειας.
ΠΗΓΗ: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου