- Οι επτά γκρίζες ζώνες στην υλοποίηση του Μνημονίου
- Τι θα ελέγξουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, που έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα
Η τρόικα αναγνωρίζει ότι «πάμε καλά» σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τα δημοσιονομικά μεγέθη να είναι εντός στόχων, ελαφρά καλύτερα από ό,τι προβλέπεται στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση. Βέβαια, στις προθέσεις της τρόικας είναι να ζητήσει και τη θέσπιση μηνιαίων στόχων για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού, ώστε ο έλεγχος να είναι καλύτερος και η εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού να είναι σαφέστερη.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε χθες, από το βήμα της Βουλής, ότι τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη δόση του πακέτου στήριξης είναι εξασφαλισμένες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έλευση των εκπροσώπων της τρόικας τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τους δείξει πως έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου. Ωστόσο, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούν σε επτά «θολά» σημεία, βάσει των οποίων φοβούνται ότι θα υπάρξει εκτίναξη των δαπανών και περαιτέρω μείωση των εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, στο στόχαστρό τους τίθενται:
1. Οι επιστροφές φόρων. Η τρόικα θα ελέγξει τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στις επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή παρακρατούνται από το ελληνικό Δημόσιο. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 έχουν επιστραφεί περί τα 1,7 δισ. ευρώ και οφείλονται στις επιχειρήσεις ποσά ύψους 420 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής.
2. Υποχρεώσεις Δημοσίου. Θα αναζητηθούν πιθανές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τώρα το Δημόσιο και οι οποίες θα εξυπηρετηθούν προς τα τέλη του έτους. Η τρόικα «κρατάει» την προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι στο δεύτερο εξάμηνο συνήθως διογκώνονται οι κρατικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συναντήσεις με όλα τα κρίσιμα υπουργεία θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι καταγεγραμμένες, ωστόσο ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τούς επόμενους μήνες.
3. Δαπάνες μισθοδοσίας. Πέραν των τακτικών μισθών, το κλιμάκιο θα ελέγξει και την πορεία πληρωμής των εφημεριών στους γιατρούς και των υπερωριών στους δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστικά η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν μεταφέρονται οι παραπάνω πληρωμές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
4. Νοσοκομεία. Το μεγάλο «αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρωθούν τα χρέη των νοσοκομείων της περιόδου 2007-2009. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 5,36 δισ. ευρώ και θα εξοφληθούν με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, σταδιακά.
Ο φόβος, πάντως, εντοπίζεται στο 2010, όπου ήδη οι οφειλές έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει το ποσό αυτό. Ακόμα, δεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα προμηθειών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις αναλώσιμων υγειονομικών υλικών. Επιπροσθέτως, σε 20 νοσοκομεία έχει γίνει και επίσχεση εργασίας, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στον τομέα της υγείας.
5. Πιστώσεις ασφαλιστικών ταμείων. Μπορεί οι πρωτογενείς δαπάνες να έχουν συγκρατηθεί, ωστόσο μία από τις σημαντικότερες «βόμβες» του κρατικού προϋπολογισμού είναι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στην πλειονότητά τους έχουν ήδη αντλήσει μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μέρος των ετήσιων πιστώσεών τους. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο ο ΟΑΕΕ έχει εκταμιεύσει το 65% της ετήσιας πίστωσης που του παρέχεται, το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει φτάσει ήδη στο 41,4% και το ΙΚΑ έχει εκταμιεύσει το 39,9% του ετήσιου κονδυλίου.
6. Τραπεζικός κλάδος. Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο με το οποίο συστήνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα γραφεία της ΕΚΤ, για να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις έχει. Το κλιμάκιο θα ελέγξει από την πλευρά του το σχέδιο νόμου, για να εξασφαλίσει ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες αντλήσουν ρευστότητα από το ταμείο, θα υπάρχει συμμετοχή της τρόικας στη διοίκηση των τραπεζών.
7. ΔΕΚΟ. Εως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο οι ισολογισμοί των 10 ΔΕΚΟ με τα μεγαλύτερα χρέη (ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΑΣ κ.λπ.), ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί οι ισολογισμοί 30 ΔΕΚΟ. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να έχουν έτοιμα όλα τα στοιχεία που πρέπει, καθώς μέσα στην εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας θα εξετάσουν και τις ΔΕΚΟ που παραδοσιακά παράγουν ελλείμματα τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Εύσημα από Τρισέ
Θετικά σχόλια εισέπραξε χθες η Ελλάδα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και την εφαρμογή του Μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Ε.Ε. και ΕΚΤ.
«Το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα είναι από μόνο του ένα σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο κ. Τρισέ και συμπλήρωσε ότι αυτό «βασίζεται σε συνετές μακροοικονομικές παραμέτρους και έχει το δυναμικό να διορθώσει μακροπρόθεσμες ατέλειες, καθώς εμπεριέχει ένα πολύ ολοκληρωμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων».
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως «το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έχει μειωθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα». Παράλληλα, ανέφερε ότι «πιστεύουμε πως το ελληνικό πρόγραμμα διαθέτει τα κατάλληλα στοιχεία για να πετύχει. Εχουμε ενδείξεις ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, παρά την οδυνηρή ύφεση, βρίσκεται εντός τροχιάς».
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι «έχουμε μεγαλύτερη γνώση για το ελληνικό πρόγραμμα από τους οίκους αξιολόγησης αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή» και πρόσθεσε πως «έχω ακόμη την εντύπωση ότι οι αγορές δεν γνωρίζουν καλά το ελληνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τις πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ο κ. Σταρκ σημείωσε ότι «οι αγορές, στις τωρινές συνθήκες, σφάλλουν στις εκτιμήσεις τους. Δεν αρνούμαστε ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά λιγότερο σοβαρά από όσο υποδηλώνουν οι αντιδράσεις της αγοράς».
Επίσης, ο κ. Ν. Γουέλινγκ, επίσης μέλος της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι η Ε.Ε. έπρεπε να συνδράμει την Ελλάδα νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου