Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Συγκλονιστικά στοιχεία για το C4I

Διαβάστε τα συγκλονιστικά στοιχεία για το C4I:

Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και πρόεδρος τότε μιας επιτροπής, η οποία όριζε τι χρειαζόταν στο πλαίσιο της ολυμπιακής προσπάθειας, Ευάγγελος Μαλέσιος, αναφέρει στην κατάθεση, το Φεβρουάριο του 2009, στον ανακριτή ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονταν μετά από έγκριση της μεγάλης διυπουργικής επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η Γιάννα Αγγελοπούλου από την πλευρά του Αθήνα 2004 και την αποφασιστική αρμοδιότητα είχε αποκλειστικά το ΚΥΣΕΑ.
Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι, σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε τότε, οι δύο προσφορές για το C4I της SAIC και της TRS ήταν ποιητικά επαρκείς και αξιόπιστες.
Ο κ. Μαλέσιος ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τον εκπρόσωπο της SAIC στη χώρα μας, Γ. Τρεπεκλή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε τον κ. Γ. Τρεπεκλή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω ότι ήταν εκπρόσωπος της κοινοπραξίας SAIC, γνωρίζω επίσης ότι ήταν, στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, γενικός γραμματέας σε κάποιο υπουργείο την εποχή που πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο Δροσογιάννης.Είχα ακούσει τότε ότι τον απέπεμψαν από τη θέση του γιατί ανακάλυψε ο κ. Δροσογιάννης ότι δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Έκτοτε εξαφανίστηκε πολιτικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείται φυσιολογικό άτομο που ασχολήθηκε, έστω και ως γενικός γραμματέας, με την πολιτική και κατείχε τη θέση αυτή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπεί εταιρεία στην ανάληψη δημοσίου έργου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω με ποια κριτήρια η αμερικανική εταιρεία επέλεξε τον Τρεπεκλή, μπορεί ίσως για τις επιχειρηματικές γνώσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι, με αφορμή τις για το σκέλος του C4I ερωτήσεις του ανακριτή στους μάρτυρες γύρω από το πρόσωπο του Γιώργου Τρεπεκλή, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση.
Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, Βασίλειος Κωνσταντινίδης, αναφέρει στην κατάθεσή του, επίσης το Φεβρουάριο του 2009, στον κ. Ζαγοριανό, με αφορμή τη συμμετοχή του στην επιτροπή διαπραγματεύσεων για τη μείωση του κόστους του C4I, μεταξύ άλλων: «Στις 11-3-2003, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν με τη SAIC, μειώθηκε τελικώς η οικονομική προσφορά της SAIC σε 278.465.517 ευρώ (σ.σ. από 317.971.942 ευρώ), ενώ συνέταξε πρακτικό αυθημερόν η επιτροπή, το οποίο υπέβαλε στη ΓΔΑΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων). Στις 12-3-2003 με έγγραφο της η ΓΔΑΕ μάς ζήτησε εγγράφως να καλέσουμε τη SAIC να υποβάλει νέα οικονομική προσφορά που να μην υπερβαίνει τα 255.000.000 ευρώ για την προμήθεια του C4I. Καλέσαμε τη SAIC την επόμενη ημέρα, η οποία μας υπέβαλε τελικά βελτιωμένη οικονομική προσφορά, η οποία ανερχόταν στα 254.999.000 ευρώ, χωρίς καμία μείωση του αντικειμένου της προμήθειας. Αυθημερόν συντάξαμε πρακτικό, το υποβάλαμε στη ΓΔΑΕ και στη συνέχεια το ΚΥΣΕΑ με σχετική απόφασή του ανέθεσε την υλοποίηση του προγράμματος ολυμπιακής ασφάλειας στην κοινοπραξία SAIC. Ακολούθως καταρτίστηκε η σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 19 Μαΐου από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Γ. Παπαντωνίου.
Διαβάστε τώρα και απόσπασμα από ένα “non paper” της εποχής, του τέως Αρχηγού ΓΕΝ κ. Αντωνιάδη

Tα συστήματα ασφαλείας
Ως προς το δεύτερο μεγάλο έργο, τα συστήματα ασφαλείας C41 των Oλυμπιακών Aγώνων που πηγαινοέρχονταν μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Tάξης και Aμύνης, έναν μόλις μήνα μετά τις φρεγάτες, το KYΣEA έλαβε τις αποφάσεις του και γι’ αυτό.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2002 το KYΣEA και πάλι με εισήγηση του κ. Γ. Παπαντωνίου επέλεξε ως νικητή τη SAIC (Motorola, Siemens, Altec, ΔIEKAT κ.ά.) που υπερίσχυσε της TRS (Thales, Raytheon, AKTΩP κ.ά.). Λίγο μετά τα Xριστούγεννα στο YEΘA ο τότε γενικός γραμματέας αγωνιζόταν να καλμάρει την TRS και επιχειρούσε σύμπραξη των δύο σχημάτων που τελικά δεν έγινε.
Στις 19 Mαΐου 2003 η SAIC υπογράφει τη σύμβαση 020A/03 ύψους 254.999.000 ευρώ (τότε), γιατί σήμερα είναι άγνωστο το ακριβές τίμημα. Aκολουθεί ένα αλαλούμ με τις επιτροπές παραλαβής που δεν παραλαμβάνουν, τελικά στους O.A. λειτουργεί μόνο το TETRA, η κοινοπραξία καταφεύγει στη διαιτησία και η Eισαγγελία Πρωτοδικών ερευνά τα μυστικά της σύμβασης.

Στοιχεία από kathimerini και apogevmatini

Ένας αξιωματούχος της τότε (1993) κυβέρνησης και ελαφρώς “άσχετος” με το θέμα, είχε πεί το εξής αμίμητο:ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΣΛΙΠ ΦΟΡ ΑEI”, ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ;;;

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/03/c4i.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου