Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διπλή επίθεση στο μετρό της Μόσχας

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής το πρωί της Δευτέρας σε δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 34 νεκρούς και τουλάχιστον 19 τραυματίες. Ωστόσο, οι αρχές μιλούν για τουλάχιστον 40 νεκρούς. Oι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, ενώ στην περιοχή των επιθέσεων επικρατεί χάος. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7:50 το πρωί τοπική ώρα, το σταθμό Λιουμπιάνκα όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Ο νεότερος απολογισμός να κάνει λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και 12 τραυματίες. Ο σταθμός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ στο ίδιο σημείο στην επιφάνεια, στεγάζεται η εδρα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB, της πρώην KGB.


Εν τω μεταξύ, μία δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στις 8:38 στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών αρχών υπάρχουν τουλάχιστον 12 νεκροί και 7 τραυματίες. Κατά μαρτυρίες αυτοπτών, η πρώτη έκρηξη, στο σταθμό Λιουμπιάνκα, σημειώθηκε μέσα στη στοά ανάμεσα σε αυτόν και το σταθμό Οχότνι Ριάντ. Οι 11 από τους νεκρούς βρίσκονταν μέσα στο συρμό και οι υπόλοιποι στην πλατφμόρμα, την ώρα που περίμεναν την επιβίβασή τους.
Στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες για την απομάκρυνση των τραυματιών χρησιμοποιούνται ακόμη και ελικόπτερα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις υπόγειες διαβάσεις, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες γραμμές του μετρό παραμένουν σε λειτουργία. Εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στους σταθμούς, βγήκαν πανικόβλητοι στην επιφάνεια και απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές.

Εισαγγελική έρευνα

Σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας οφείλονται οι δύο εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό της Μόσχας που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μόσχας Γιούρι Σιομίν.
«Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το στοιχείο ότι τα εκρηκτικά ήταν επιδεμένα στο σώμα, 19 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε ο κ. Σιομίν στους δημοσιογράφους σχετικά με την πρώτη έκρηξη στον σταθμό Λιουμπιάνκα, ενώ νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για 25 νεκρούς από την έκρηξη αυτή.
«Το σενάριο ήταν παρόμοιο» και στη δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στο Παρκ Κουλτούρι περίπου στις 8:40 [τοπική ώρα, 7:40 ώρα Ελλάδας], δήλωσε ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι «σε ό,τι αφορά το Παρκ Κουλτούρι δεν έχω συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά υπάρχουν σίγουρα 14 νεκροί».
«Αυτοί δεν είναι οι οριστικοί αριθμοί: τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για να σώσουμε ζωές», κατέληξε ο κ. Σιομίν.
Ο δήμαροχος της Μόσχας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι βομβιστές ήταν γυναίκες καμικάζι.
Παράλληλα, οι αρχές της πόλης ζήτησαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κέντρο, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και για τη δική τους ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου