Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Θεαματικά αποτελέσματα περιμένει η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά!!!


  • Ποιός ο λόγος αυτής της υπεραισιοδοξίας από την πλευρά της Άγκυρας;
  • Τι έγραψε τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν και η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ;
Θεαματικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προκύψουν μετά την επικείμενη, και προγραμματιζόμενη για το διάστημα από τα τέλη Μαϊου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα.
Η εκτίμηση αυτή έγινε από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος της τουρκικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να έχει πει ο κ. Μπαγίς, σε Τούρκους δημοσιογράφους, το βράδυ της Πέμπτης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, όπως πληροφορείται το protothema.gr έγινε τυχαία στο ξενοδοχείο Conrad, όπου έχει καταλύσει ο πρωθυπουργός και επίσης διαμένει ο τούρκος υπουργός.
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας προέβλεψε ότι στη σχεδιαζόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Όπως υποστήριξε ο κ. Μπαγίς, αφού η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο της οικονομίας, οι ενέργειες των δύο χωρών μπορούν να ενωθούν ώστε «να διευθετηθούν» οι διμερείς διαφορές.
Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Μπαγίς δεν είπε το παραμικρό για τους τσαμπουκάδες των τουρκικών πολεμικών πλοίων και σχεδόν… αμέλησε να αναφερθεί στο γεγονός ότι μόλις τις τελευταίες ώρες (όπως αποκάλυψε από την Τετάρτη το protothema.gr) ματαιώθηκαν οι επισκέψεις δύο Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία. Τόσο ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας που σχεδίαζε να ταξιδέψει σε Κωνσταντινύπολη και Άγκυρα το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, ανέβαλαν τα ταξίδια τους.
Επισήμως η επίσκεψη του κ. Δρούτσα δεν είχε ανακοινωθεί, οπότε τυπικώς δεν υπάρχει ματαίωση. Η επίσημη αιτιολογία που διακίνησε η ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των ελληνοτουρκικών συναντήσεων ήταν το φορτωμένο πρόγραμμα και ανειλημμένες υποχρεώσεις των δύο υπουργών.
Για τον κ. Μπαγίς προφανώς οι παρενοχλήσεις ελληνικών ελικοπτέρων από τουρκικά μαχητικά, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας του Φαρμακονησίου και η προσέγγιση δεκάδων ελληνικών νησιών από τουρκικά πολεμικά πλοία είναι ψιλά γράμματα που απειλούν να χαλάσουν την ειδυλλιακή εικόνα που καμώνεται ότι βλέπει η τουρκική κυβέρνηση.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει η αναμενόμενη κοινή δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το κυπριακό το χειρίζονται τέσσερις γενναίοι άνθρωποι» αναφερόμενος στους κ.κ. Χριστόφια, Ταλάτ, Παπανδρέου και Ερντογάν. Τέλος, αναφέρθηκε ακόμα και στην απουσία αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων από τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, επιδοκιμάζοντας τη σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Υποστήριξε δε ότι βαρέα όπλα «δεν πρέπει να υπάρχουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γιατί πρέπει να υπάρχει ειρήνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου