Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο Διεθνής Τύπος για την απόφαση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης


  • Θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις για τον "ευρωπαϊκό μηχανισμό" άμυνας και στήριξης, εστιάζοντας πως η κρίση στο ευρώ πήρε... παράταση
Στην επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, εστιάζουν σήμερα Παρασκευή τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Βάρος δίνεται και στην απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής να νομιμοποιήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Η Wall Street Journal σε... άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή συμφωνία για οικονομική στήριξης της Ελλάδας» αναφέρει πως «η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ για μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διμερή οικονομική στήριξη, αλλά και σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρέος της». Στην ευρωπαϊκή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας αποτυπώνεται το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και ειδικά οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας - Γερμανίας και οι πιέσεις της δεύτερης για εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης.
Οι Financial Times εστιάζουν στη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τις αρχές του μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας πως δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν τα περισσότερα χρήματα. Η εφημερίδα αναφέρεται στον ρόλο της Βρετανίας και στην ικανοποίηση του αιτήματος της για σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης. «Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την Ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους», τονίζουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Γαλλία δέχθηκε στη Σύνοδο το αίτημα της Γερμανίας για ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία στα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και την θέσπιση πρόσθετων κυρώσεων, με ενδεχόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται μερικώς και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου οι ηγέτες δεσμεύονται για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και αύξηση της οικονομικής επιτήρησης.
Η ισπανική EL PAIS εστιάζει στο επίμονο αίτημα της Γερμανίας για παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κάτι που όπως τονίζει δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1999, έτος σύστασης της Ζώνης του ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ισπανία δεσμεύθηκε να συνεισφέρει το 9% της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η ιταλική εφημερίδα LA STAMPA αναφέρεται στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 22 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας στα 1,8 δισ. ευρώ την συμμετοχή της Ιταλίας. Η εφημερίδα διαβλέπει σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, αλλαγές στ ην οικονομική διακυβέρνηση και πρόσθετες κυρώσεις για τους δημοσιονομικά απείθαρχους.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαταλείψει το σχέδιο αυστηροποίησης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, κάτι που όπως αναφέρεται ανακουφίζει τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου