Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Άνοιξαν οι ευρωπαϊκές "βάνες" για τις Ελληνικές Τράπεζες μετά από δήλωση του Τρισέ


  • Θετικότατη εξέλιξη για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πως θα διατηρήσει τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας με δημοπρασίες και εγγύηση ομόλογα αξιολόγησης όχι χαμηλότερης από ΒΒΒ- και μετά το τέλος του 2010, εγκαταλείποντας την προηγούμενή της απόφαση για λήξη του μηχανισμού αυτού τον Δεκέμβριο
Η εξέλιξη που... ανακοινώθηκε από τον Jean-Claude Trichet στο ευρωκοινοβούλιο δίνει πολύτιμη ρευστότητα και στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες μπορούν έτσι να αγοράζουν τις ελληνικές κρατικές ομολογιακές εκδόσεις και να τις χρησιμοποιούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Ο μηχανισμός αυτός «λύνει τα χέρια» των τραπεζών ώστε να μπορούν να διαμεσολαβούν στις αγορές και να χρηματοδοτούν το ελληνικό δημόσιο υπό την προϋπόθεση ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που κάνει δεκτά η ΕΚΤ. Η λήψη όμως των μέτρων λιτότητας στην χώρα φαίνεται ότι απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ άλλωστε το Jean-Claude Trichet άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέες βαθμίδες πιθανόν με διαφορετικό κόστος δανεισμού ανά αξιολόγηση τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Το μέτρο αυτό διευκολύνει και τις ξένες τράπεζες που καρτούν ελληνικά ομόλογα αφού παρατείνει την αξία τους ως ενέχυρο. Αυτός είναι δε μηχανισμός που μπορεί να διευκολύνει και όλες τις άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα στην ευρωζώνη όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία κλπ.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως η πρώτη βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες που καταθέτουν ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ προκειμένου να δανεισθούν κεφάλαια. Δίνει επίσης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης στα μέλη της ευρωζώνης σχολιάζουν οι αναλυτές.
Τα ελληνικά ομόλογα αντιμετώπιζαν την προοπτική να μην γίνονται δεκτά στις δημοπρασίες με τις οποίες παρέχει ρευστότητα η ΕΚΤ εάν η Moody’s Investors Service υποβάθμιζε περεταίρω την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου