Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ξένη εμπλοκή βλέπει η Μόσχα στο μακελειό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής ξένων στην φονική επίθεση στο μετρό της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβεντεφ, του εξέφρασε τα συλλυπητήρια των Αμερικανών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση και πρόσφερε κάθε βοήθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία, ώστε να βοηθήσουν στο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι οργάνωσαν αυτή την επίθεση», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
http://www.hbnews.gr/permalink/29283.html

«Τέλος των ψευδαισθήσεων» για τη Ρωσία
Για το «τέλος των ψευδαισθήσεων» στον τομέα της ασφάλειας κάνει σήμερα λόγο ο ρωσικός Τύπος.

Ο ρωσικός Τύπος μιλά σήμερα για «το τέλος των ψευδαισθήσεων» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Ρωσία, ύστερα από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας που στοίχισαν τις ζωές τουλάχιστον 38 ανθρώπων.

«Η πραγματικότητα έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις περί ασφάλειας στην καθημερινή ζωή», γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

«Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές και τα κρατικά κανάλια έκαναν τους Ρώσους να πιστεύουν ότι η τρομοκρατία περιορίζεται στον Βόρειο Καύκασο και δεν απειλεί τους απλούς πολίτες», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Δύο εκρήξεις μέσα σε μισή ώρα. Και πού; Στο κέντρο της Μόσχας, στην καρδιά της χώρας. Κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας», γράφει η καθημερινή εφημερίδα Tvoi Dien.

Ο αντίκτυπος αυτής της επίθεσης υπήρξε «αναμφίβολα εκκωφαντικός» γράφει η εφημερίδα Vremia novoste?, η οποία κάνει λόγο για την επιστροφή του «μεγάλου τρόμου» στη Μόσχα, ύστερα από αρκετά «σχετικά ήρεμα» χρόνια.

«Αυτό που συνέβη απέδειξε ότι οι αρχές δεν είχαν καταφέρει ουσιαστικές προόδους στην επίλυση του προβλήματος στο Βόρειο Καύκασο», εκτιμά η ίδια εφημερίδα η οποία αναρωτιέται «τι άλλα μέτρα μπορούν πλέον να ληφθούν κατά της τρομοκρατίας;».

«Ενισχύσαμε τους νόμους ενάντια στους υπόπτους για τρομοκρατία, αλλάξαμε τη δομή των οργανισμών που εγγυούνται την ασφάλεια και αυξήσαμε τον αριθμό των μελών τους, δημιουργήσαμε εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή», υπενθυμίζει η Vremia novoste?, πριν υπογραμμίσει ότι «τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπόρεσε να μας προστατεύσει από την επιστροφή των τρομοκρατών στη Μόσχα».

Τουλάχιστον 38 νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις χθεσινές επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται από τις αρχές σε δύο γυναίκες καμικάζι που σχετίζονται με τους αντάρτες του ρωσικού Καυκάσου, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν διασυνδέσεις με εξτρεμιστές που δρουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου