Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η Βοήθεια στην Ελλάδα, δεν είναι στην Ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε!!!


  • Μέρκελ: "H βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε."
  • Ανάγκη για πολιτική απόφαση από την πλευρά της Γερμανίας, βλέπει η Le Monde
  • Τρέχει ο Νικολά να μας σώσει, αλλά αλλού έχει το μυαλό του ο Γιώργος...
Ο πρωθυπουργός μας αναφέρει η κ. Μέρκελ, έχει πεί αρκετές φορές ότι η χώρα μας δεν ζητάει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. Άρα (δυστυχώς) άλλο ένα ταξιδάκι την επόμενη Πέμπτη 25 Μαρτίου, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα εισπράξουμε ένα ΟΧΙ!!!
Μήπως οι ευρωπαίοι έχουν μπερδέξει την 28 Οκτωβρίου με την 25 Μαρτίου;;
Και μετά τι;
Mήπως ανοίγουν πλέον διάπλατα οι πόρτες του ΔΝΤ;
Την ίδια στιγμή, ο "φίλος" μας Νικολά Σαρκοζί, πρωτοστατεί στην εκστρατεία υπέρ της ευρωπαικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την απομάκρυνση της περίπτωσης η χώρα μας να προσεγγίσει το ΔΝΤ. Η "αγάπη" του όμως δεν είναι και τόσο ανιδιοτελής...
Και δεν αναφερόμαστε σε πιθανές νέες πωλήσεις Γαλλικών οπλικών συστημάτων προς τη χώρα μας αλλά στον... επιπρόσθετο λόγο που έχει ο Γάλλος Πρόεδρος να απεχθάνεται κάθε ανάμειξη του ΔΝΤ, πέρα βέβαια και από την παραδοσιακή προσήλωση των Παρισίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2012.
Το τελευταίο που επιθυμεί, λοιπόν, ο νυν ένοικος των Ηλυσίων είναι να περιβληθεί ο Στρος Καν με τη δόξα του σωτήρα της ευρωζώνης...
Ο τίτλος στη σημερινή έκδοση της Le Monde, αν και κάπως τυπική έκφραση γαλλικού μελό, είναι ωστόσο αρκούντως δραματικός. Και αποκαλυπτικός, ΚΑΙ για τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά ΚΑΙ για το μέγεθος & την ένταση του πολιτικού αδιεξόδου στη ζώνη ευρώ.
«Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αλληλο-πλησιάζονται, για να σπεύσουν σε βοήθεια της Ελλάδας».
Η γαλλική ιστορική εφημερίδα, αναπαράγει το κλίμα των συναντήσεων που είχε το τελευταίο... 48ωρο στις Βρυξέλλες κατά την εκεί επίσκεψή του, ο Γάλλος γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο κατά πάσα πιθανότητα αντίπαλος του νυν Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί για λογαριασμό των Σοσιαλιστών, στις επερχόμενες Γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Και η Monde, συνεχίζει σε απλά ενημερωτική βάση, αποφεύγοντας τον άμεσο, εμφαντικό, & «θορυβώδη»σχολιασμό: (κατά το δυνατό φυσικά αφού η Γαλλία, συμβαίνει να είναι η μία εκ των πρωταγωνιστών του δράματος). «...Στις συναντήσεις του με τους κ.κ Βαν Ρομπάϊ & Μπαρόζο, ο κ. Στρος Καν, διευκρίνισε πως το ΔΝΤ είναι απολύτως έτοιμο να σπεύσει σε βοήθεια της Ελλάδας, αλλά αμφισβήτησε αν η βοήθεια του Οργανισμού του οποίου ηγείται, μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μια ριζική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Αφού τα ποσά που δεσμεύεται από τις ίδιες τις Καταστατικές του ρυθμίσεις να διαθέσει στο προκείμενο, δεν υπερβαίνουν τα 10 - 12 δις ευρώ...».
(Ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΝΤ, -από το 1944 που δημιουργήθηκε μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, με την περίφημη για το προοδευτικό πνεύμα (αφού στο καταστατικό ακόμα, εντέλλεται επί λέξει ο «κεϋνσιανός»-εκτατικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων), της Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, με στόχο τη διαχείριση του μεταπολεμικού οικονομικού χάους, και την ανόρθωση των εθνικών Οικονομιών-, προβλέπει, πως μια χώρα, μπορεί σε περίπτωση ανάγκης να αντλήσει έως και το 10πλάσιο του ποσού που έχει εισφέρει μέχρι τη στιγμή εκείνη στα ταμεία του ΔΝΤ. Και η εισφορά της χώρας μας, δεν υπερβαίνει ποσά της τάξης του 1, έως και 1+ δις ευρώ).
Έμμεσος όμως σχολιασμός από την πλευρά της -κατά πολλούς- ιστορικής «ναυαρχίδας» του Γαλλικού τύπου, θα μπορούσε να θεωρηθεί η άποψη «κάποιου ειδικού εμπειρογνώμονα», που η εφημερίδα τον θέλει να αποφαίνεται πως:
«Για να σιγουρευτούν οι Αγορές, θα έπρεπε να «ακούσουν την είδηση» για την εξασφάλιση ενός δανεισμού της Ελλάδας, ίσου με το 20% του ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, δηλαδή κάπου 50 δις ευρώ...».
Και φυσικά το συμπέρασμα που αμέσως-αμέσως προκύπτει από την τοποθέτηση αυτή, είναι πως «ακόμα και στην περίπτωση που προκριθεί για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η παρέμβαση του ΔΝΤ, αυτή, δεν μπορεί παρά να έχει τον δευτερεύοντα και επικουρικό ρόλο, που μπορούν να έχουν τα 10 δις μιας βοήθειας, σε σχέση με τα 50 δις που είναι οι ανάγκες. Δηλαδή ούτε καν ψιλοπράματα...».
Και η καλή εφημερίδα, στην τελευταία-τελευταία συμπερασματική παράγραφο του άρθρου της, που είναι η «κορωνίδα» των «δημοσιογραφικών χτυπημάτων» της, τοποθετεί έναν υπότιτλο, που «φωνάζει» τις απόψεις της εφημερίδας. Ιδίως για την επείγουσα πολιτική ανάγκη, η Γερμανίδα καγκελάριος, να συγκλίνει, -και άμεσα μάλιστα κατά κάποιο τρόπο-, με τις τοποθετήσεις για «διμερείς συντονισμένους δανεισμούς προς την Ελλάδα», μεταξύ ΟΛΩΝ των άλλων, ΚΑΙ του επί κεφαλής της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν! (Που άλλωστε και αυτές οι τοποθετήσεις του ανώτατου Γερμανού οικονομικού αξιωματούχου, μνημονεύονται στο συγκεκριμένο άρθρο της Γαλλικής εφημερίδας).
Η τελευταία λοιπόν παράγραφος του άρθρου που παρουσιάζουμε, αναφέρεται στην προσφιλή στους Γάλλους πολιτικούς άποψη του επί κεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (και Γάλλου, μην λησμονούμε) κου Τρισέ, πως δηλαδή «οποιαδήποτε παρέμβαση του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκό οικονομικό ζήτημα όπως αυτό της ελληνικής κρίσης, για την ΕΕ, θα είναι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ!»
Και λέει (ο υπότιτλος): «(Ανάγκη για) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου