- Στο μέσον της κρίσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία βρίσκεται ξανά η αρμενική κοινότητα της χώρας, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή της Σουηδίας και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Πολλοί από τους Αρμένιους που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία έφτασαν στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα τους το 1988.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες Αρμένισσες που εργάζονται ως καθαρίστριες στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρήκαν καταφύγιο δίπλα στους συγγενείς τους και σε φιλικά πρόσωπα από την αρμενική κοινότητα της χώρας, η οποία αριθμεί περίπου 70.000 μέλη.
Φοβούνται αντίποινα
Η αρμενική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία, καθώς φοβάται μην τυχόν η Τουρκία προβεί σε αντίποινα σε βάρος της στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Η ανησυχία τους δεν περιορίστηκε ούτε μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σουάτ Κινικλίογλου, ότι ο Ερντογάν ήθελε απλώς να ενημερώσει τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινότητα γύρω από το ζήτημα με τους Αρμένιους λαθρομετανάστες.
Η αρμενική κοινότητα κατηγορεί τους Τούρκους πολιτικούς ότι απειλούν με απελάσεις κάθε φορά που εκδηλώνεται ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αρμενία. Αυτήν τη φορά το πρόβλημα είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προωθήσει στη Βουλή για έγκριση το πρωτόκολλο που συμφωνήθηκε πέρσι με την αρμενική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων των δύο χωρών. Απομένει να φανεί αν οι φόβοι των Αρμενίων που ζουν στην Τουρκία επαληθευτούν στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση στο αδιέξοδο γύρω από τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ερεβάν.
Πηγή: "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου