Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας...


  • Σε δημοσίευμα-ανάλυση του Reuters κατατίθεται η ανησυχία των ΗΠΑ για τον κινεζικό στρατό που ενισχύεται ακόμη περισσότερο
  • Μέχρι χθες υποτιμούσαν την Κίνα για έλλειψη ποιότητας παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η ποσότητα θα ήταν ο εφιάλτης τους
"Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι καλές για παρελάσεις, αλλά δεν έχουν καμία εμπειρία πολέμου, δεν χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, και πάσχουν από οργάνωση.
Ο κινεζικός στρατός έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει πριν το δάγκωμά γίνει ανάλογο του γαβγίσματος του… Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά δισ. στην άμυνά της, και προσπαθεί να αναπτύξει εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους, ενώ κάνει απόπειρες και για κατασκευή του πρώτου της αεροπλανοφόρου.
Ο... προϋπολογισμός που η Κίνα διαθέτει το 2010 για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, είναι 7.5% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό, κάτι που δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα για τη Κίνα αλλά που συγκρινόμενο με άλλες δυνάμεις είναι μια μεγάλη αύξηση. Η προσπάθεια αυτή έχει ανησυχήσει τόσο τη Ταϊβάν όσο και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού πενταγώνου, η ανάπτυξη της πυραυλικής ισχύος των Κινέζων, δημιουργεί ανησυχία για την ισορροπία δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Όμως ακόμη και αν η κινεζική στρατιωτική ισχύς φαίνεται τεράστια στα χαρτιά, υπάρχουν ερωτηματικά για το αν ανταποκρίνεται και στη πραγματικότητα.
Όπως αναρωτιέται ο Drew Thompson, του the Nixon Center, που είναι ένα think tank στη Washington, «Ποιο είναι το επίπεδο ετοιμότητας; Πόσο μπορούν να αποδώσουν τα οπλικά συστήματα που εξέλιξαν οι ίδιοι; Είναι αποδοτική η τεχνολογία τους, ή μήπως όπως όλα τα πράγματα στη Κίνα, απλά φαίνεται να λειτουργούν στα χαρτιά;».
Ο καθηγητής του κινεζικού πανεπιστημίου εθνικής άμυνας, και στρατηγός Li Dianren ανέφερε πως: «Η Κίνα δεν μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αγνοεί πως οι δυνατότητές μας δεν φτάνουν καν αυτές τις Αμερικής. Το χάσμα μεταξύ μας είναι πελώριο όσον αφορά στην οικονομία, τη τεχνολογία και στο στρατό. Πώς να τους απειλήσουμε;».
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως ο κινεζικός στρατός γίνεται όλο και πιο επιθετικός, αν δούμε τις πρόσφατες κινήσεις του τόσο στη θάλασσα, όσο και στον αέρα.
Το 2001, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη νήσο Hainan, μετά από σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό.
Πέρσι, 5 κινεζικά πλοία παρενόχλησαν το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος Impeccable, μέσα σε διεθνή ύδατα κοντά στη Hainan. Σύμφωνα με τους Κινέζους, το σκάφος έκανε παράνομες έρευνες. Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του περασμένου Οκτωβρίου, που έγινε με αφορμή τα 60 χρόνια της κινεζικής επανάστασης, περιείχε μια μεγάλη ποσότητα νέων οπλικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν τοπικά.
Σε βιβλίο με το οποίο καλεί τη χώρα του να αναπτύξει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ώστε να μη τολμήσει η Αμερική να την προκαλέσει, ο συγγραφέας Liu Mingfu δηλώνει πως «Ποτέ στο παρελθόν οι ηγέτες των δυο χωρών δεν αποκάλεσαν αντίπαλους, ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι μια στρατηγική υποκρισία, καθώς γνωρίζουμε πως αποτελούν αντιπάλους».
Όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία της, η Κίνα δυσκολεύεται να παράξει είδη υψηλής ποιότητας. Όπως λέει ο Thompson: «Αν επισκεφτεί κανείς μια αεροπορική επίδειξη των Κινέζων, θα του δείξουν νέους πυραύλους και νέα συστήματα. Όμως λειτουργούν; Μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες μάχης; Μέχρι να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, αυτό που ισχύει είναι πως μπορούν να μας προκαλέσουν κάποια μικρή ζημιά… όμως η πραγματικότητα διαφέρει κατά πολύ».
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και το εμπάργκο σε όπλα που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εξαιτίας της καταστολής των διαφωνούντων φοιτητών στη πλατεία Tiananmen το 1989, και που συνεχίζει να ισχύει.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολεμικής εμπειρίας.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν εμπλακεί σε μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η Κίνα δεν έχει πολεμήσει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Η τελευταία σημαντική πολεμική εμπειρία της Κίνας ήταν το 1979 στο Βιετνάμ, και μάλιστα δεν αποτέλεσε ένδοξη νίκη.
Οι κινεζικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα ώστε να τιμωρήσουν το Hanoi για την εισβολή του στη σύμμαχο Cambodia, όμως οι Βιετναμέζοι προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στο κινεζικό στρατό.
Πρόσφατα η Κίνα μπόρεσε και πέτυχε κάποιες σημαντικές τεχνολογικές προόδους.
Η πετυχημένη κατάρριψη ενός παλιού δορυφόρου το 2007, απέδειξε τις νέες δυνατότητές της.
Πριν μερικούς μήνες, η Κίνα δοκίμασε επιτυχώς και μια νέα τεχνολογία που αφορά στη καταστροφή πυραύλων εν πτήση. Το να μπορέσει όμως να ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογικές καινοτομίες στο υπάρχον στρατιωτικό της πλαίσιο, ίσως να αποδειχτεί κομμάτι δύσκολο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στρατηγικής του πανεπιστημίου της Taipei, Lin Chong-Pin, ο σεισμός του 2008 απέδειξε τις αδυναμίες συντονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Μετά τον ισχυρότατο αυτό σεισμό, οι Κινέζοι στρατιώτες που αποτελούσαν τους διασώστες, υπέφεραν από τρομερές ελλείψεις που οφείλονταν στον ελλιπή συντονισμό. Πάντως όσον αφορά στη στρατιωτική σύγκριση της Κίνας με τη Ταϊβάν, τα μεγέθη είναι άνισα ακόμη και αν η δεύτερη αποτελεί παράδεισο της τεχνολογίας.
Παρ’όλη τη διαφορά μεγεθών όμως, πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν αν η Κίνα θα μπορούσε να επιβληθεί επί της Ταϊβάν.
Όπως όμως λέει ο πολιτικός επιστήμων Hsu Yung-ming, «Στο τέλος τέλος, ο σκοπός του εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, είναι να κρατηθεί σε απόσταση η Αμερική…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου