Νομικό συμβιβασμό επέλεξε η Shell, η οποία κατηγορείται για φόνους, βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα τα οποία διέπραξε το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος όσων αντιτίθεντο στα συμφέροντα των εταιρειών που εκμεταλλεύονταν το Δέλτα του Νίγηρα.
Με το ποσό των 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων «καθάρισε» η πολυεθνική πετρελαιοβιομηχανία Royal Dutch Shell, για σωρεία κατηγοριών περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επιλέγοντας την οδό του νομικού συμβιβασμού, η Shell πλήρωσε 15,5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση σε συγγενείς οικολόγων-διαδηλωτών εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίοι είχαν βασανιστεί και κρεμαστεί από το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνούσε τη Νιγηρία το 1995. Η Shell επρόκειτο να δικαστεί ως εμπλεκόμενη και συνένοχος στην εκτέλεση του Νιγηριανού συγγραφέα και ακτιβιστή, Κεν Σάρο Βίβα, και οκτώ ακόμη μελών της φυλής των Ογκόνι, το 1995, κατασκευάζοντας ψευδείς κατηγορίες εναντίον τους.
Παγκόσμια κατακραυγή
Ο Βίβα ήταν γνωστός συγγραφέας στη Νιγηρία, τηλεοπτικός παραγωγός και ενεργός οικολόγος. Ήταν μέλος της φυλής Ογκόνι, μιας φυλής που ζούσε στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, την οποία από το 1950 χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη πετρελαίου. Ως πρόεδρος του κινήματος για την επιβίωση του λαού των Ογκόνι, ηγήθηκε μιας ειρηνικής εκστρατείας εναντίον της τεραστίων διαστάσεων καταστροφής που προκαλούσαν οι δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών και ιδιαίτερα της Shell, τόσο στην περιοχή όσο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Το Νοέμβριο του 1995 ο Βίβα απαγχονίστηκε, με εντολή της κυβέρνησης του Νίγηρα και σύμφωνα με καταδικαστική απόφαση από στρατοδικείο, όπου δεν του επετράπη να έχει την κατάλληλη νομική εκπροσώπηση, ούτε καν δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Ο θάνατός του προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Η οργή του πλανήτη στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης του Νίγηρα αλλά και της Shell, ενώ ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζόν Μέγιορ χαρακτήρισε την εκτέλεση του Σάρο Βίβα «δικαστική δολοφονία».
Αφάνισε το περιβάλλον
Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης πως η Shell συνωμοτούσε συστηματικά με το στρατιωτικό καθεστώς, ζητώντας από εκείνους τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων των Ογκόνι, τους οποίους δραστηριοποιούσε ο Σάρο Βίβα. Σημειώνεται πως ο Νίγηρας είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής. Ωστόσο οι κάτοικοι στις περιοχές γύρω από το Δέλτα, όπου γίνεται η εξόρυξη του πετρελαίου, βλέπουν εδώ και δεκαετίες τη γη τους να ερημώνεται. Τα ημερήσια κέρδη των εκατομμυρίων δολαρίων από την πετρελαϊκή δραστηριότητα δεν έχουν βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο τη ζωή των κατοίκων της χώρας, το 70% των οποίων ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Στο Δέλτα του Νίγηρα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όπως και τα αλιευτικά αποθέματα έχουν καταστραφεί. Το πετρέλαιο έχει αφανίσει το περιβάλλον. Ο Κεν Σάρο Βίβα προειδοποιούσε πως η Shell θα βρει μπροστά της όλα όσα κάνει στο Νίγηρα. «Σύντομα η Shell θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα εγκλήματα στον οικολογικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει στο Δέλτα του Νίγηρα», έλεγε ο Βίβα.
Ο Σάρο Βίβα έλεγε επίσης πως το μέλλον στο Δέλτα του Νίγηρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατούσαν η κυβέρνηση και η Shell. «Αν ακολουθήσουν τη λογική της μη βίας, θα επικρατήσει ειρήνη. Διαφορετικά, θα προκαλέσουν μια βίαιη εξέγερση». Το μέλλον, τον επιβεβαίωσε απόλυτα. Η χώρα είναι σήμερα μια εμπόλεμη ζώνη. Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί στο μισό. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες των Ογκόνι το 1993 είναι σήμερα μια σε εξέλιξη βίαιη ανταρσία οπλισμένων στρατιωτικών ομάδων. Οι διαδηλώσεις και οι καθιστικές διαμαρτυρίες των αρχών της δεκαετίας του ´90 έχουν δώσει τη θέση τους σε απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις, σαμποτάζ και ένοπλες επιθέσεις, με στόχο τις πετρελαιοπηγές, τους σταθμούς άντλησης ή ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η περιοχή διοικείται από τη διαφθορά, τις συμμορίες πειρατών και λήσταρχους χονδρεμπόρους πετρελαίου.
Αθώα περιστερά η Shell
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Shell διαψεύδουν κάθε υπόνοια περί λανθασμένων ή παρανόμων ενεργειών της εταιρείας και ισχυρίζονται πως η εν λόγω πληρωμή είναι τμήμα μιας διαδικασίας εξομάλυνσης της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή. Σύμφωνα με τους κατηγόρους, η Shell ήταν υπεύθυνη για συνέργεια σε φόνο, βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα τα οποία διέπραξε το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος όσων αντιτίθονταν στα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών που εκμεταλλεύονταν το Δέλτα του Νίγηρα.
Πηγή:
politis-online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου