Την ανάγκη επίλυσης των διενέξεων στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτηρίζει «εκκρεμείς», έθεσε ενώπιον της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τις απαράδεκτες θέσεις που παρουσίασε για την Κύπρο.
Στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της υποεπιτροπής, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες διπλωμάτες, λομπίστες και δημοσιογράφοι, παρουσιάστηκε διαφοροποιημένος από τις απόψεις που εξέφρασε ως μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκιγκς και φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Κύπρο, την Αρμενία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε στρατηγική περιοχή το Αιγαίο και τόνισε πως η επίλυση των διαφορών για το θέμα αυτό θα μειώσει τις προοπτικές για αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο νέος υφυπουργός που αντικατέστησε τον Ντάνιελ Φριντ, επέλεξε να συμπεριλάβει στο κεφάλαιο για την Τουρκία την ενθάρρυνση προς την Αγκυρα για «να κάνει βήματα που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις της με τους γείτονές της, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρινούς διερεύνησης της τραγικής ιστορίας των δύο χωρών».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γκόρντον σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός υφυπουργός πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει τρομερή επιρροή στην περιοχή και θα ενισχύσει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ευημερία στην Κύπρο ανοίγοντας τον δρόμο της Αγκυρας προς την Ευρώπη. Επίσης θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και θα αφαιρέσει μία πηγή τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τα λόγια του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσουν τα μέρη καθώς αυτά εργάζονται προς μία δίκαιη και διαρκή διεθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και προσέθεσε πως αυτό θα συμβεί μόλις επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Επιθυμούμε, είπε, να δούμε αυτό το θέμα να επιλύεται σύντομα. Ο κ. Γκόρντον αποκάλυψε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Τζέιμς Στάινμπεργκ μετέφερε στην Αθήνα και τα Σκόπια την αμερικανική επιθυμία για εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου