Εφικτή θεωρεί το ΔΝΤ τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ θεωρεί εφικτό το «επαναστατικό βήμα» δημιουργίας ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το δολάριο, την ίδια ώρα που η Ρωσία έδειχνε να περιορίζει τις δικές της νομισματικές φιλοδοξίες προτάσσοντας το κινεζικό νόμισμα για το σκοπό αυτό.
Το ΔΝΤ θεωρεί τη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος εφικτή μεν, αλλά δύσκολη και χρονοβόρα.
O πρώτος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, ανέφερε στο πλαίσιο συζήτησης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ότι τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDRs) του ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για το νέο αποθεματικό νόμισμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε και γρήγορη. Οπως είπε ο Λίπσκι, τα SDRs θα πρέπει να αποσυνδεθούν από άλλα νομίσματα και να εκδίδονται από ένα διεθνή οργανισμό με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές μιας κεντρικής τράπεζας, ούτως ώστε να καταστούν αρκετά ρευστοποιήσιμα και να χρησιμοποιηθούν ως αποθεματικό νόμισμα.
Αυτή τη στιγμή, το 70% των παγκόσμιων νομισματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές χώρες να διαφοροποιήσουν το αποθέματά τους για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στην αμερικανική οικονομία. Το δολάριο υποχώρησε στις 3 Ιουνίου στα χαμηλότερα επίπεδα για εφέτος έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι το διογκούμενο έλλειμμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για κρατικά χρεόγραφα από ξένους επενδυτές και κεντρικές τράπεζες. «Ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι εντελώς απίθανο να υπερισχύσει σήμερα σε κάποια νομισματική συμφωνία», αναφέρουν αναλυτές.
Αμφισβητώντας στο πλαίσιο αυτό την κυριαρχία του δολαρίου, η Μόσχα πρότεινε μέσω του υπουργού Οικονομικών της Αλεξέι Κούντριν το κινεζικό γιουάν ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα την προσεχή δεκαετία, στην περίπτωση που η Κίνα καταφέρει να «απελευθερώσει» την οικονομία της. «Ο πιο σύντομος δρόμος θα ήταν εάν η Κίνα απελευθέρωνε την οικονομία της και έδειχνε προθυμία να επιτρέψει τη μετατρεψιμότητα του γιουάν, διαδικασία που ενδεχομένως να χρειαστεί 10 έτη», είπε ο Κούντριν. Μία ημέρα ενωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αμφισβήτησε το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, λέγοντας ότι η χρήση ενός μείγματος τοπικών νομισμάτων θα μπορούσε να καταστήσει πιο σταθερή την παγκόσμια οικονομία.
Από το ίδιο φόρουμ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια απέκλεισε από την πλευρά του την προοπτική να απολέσει το δολάριο την κυρίαρχη θέση του σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από την αγορά και πιστεύω ότι οι αγορές κινούνται σταδιακά σε τέτοιου είδους ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα και η Ρωσία, ο πρώτος και ο τρίτος αντίστοιχα μεγαλύτερος κάτοχος ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο, έχουν εκδηλώσει δυσαρέσκεια για την αστάθεια του δολαρίου και ζήτησαν να αρχίζουν συζητήσεις σχετικά με τρόπους δημιουργίας ανταγωνιστικών αποθεματικών νομισμάτων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Όποιος τα έλεγε αυτά λίγα χρόνια πριν,θεωρούνταν συνωμοσιολόγος και γραφικός...Πολλά αρχίζουν να βγαίνουν σιγά-σιγά και το μέλλον είναι δυσοίωνο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου