Στα Σκόπια, εδώ και μέρες, διεξάγεται έντονη συζήτηση εν όψει εξελίξεων, με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις ταυτόχρονα από την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ έχουν μεταδώσει πληροφορίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας το Σεπτέμβριο προκειμένου να επιμεριστεί στα πολιτικά κόμματα το κόστος ενδεχόμενης αποδοχής σύνθετης ονομασίας.
Ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκ. Ιβανόφ σε δημόσιες δηλώσεις του επιμένει στην ανάγκη διαφύλαξης της «μακεδονικής ταυτότητας» αλλά δεν απορρίπτει ευθέως την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για διεθνή χρήση.
Στο τραπέζι, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί ξανά το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η διπλωματική μάχη θα δοθεί για την εφαρμογή του (εύρος χρήσης) και για τον προσδιορισμό της εθνότητας και της γλώσσας στη γειτονική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι θα μετάσχει στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί υπό ελληνική προεδρία στην Κέρκυρα (27-28 Ιουνίου) και εκεί δεν αποκλείεται να έχει κάποιο τετ-α-τετ με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διεργασίες θα κορυφωθούν το Σεπτέμβριο στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και προσβλέπουν σε μια εποικοδομητική παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας, σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό που κυριάρχησε επί των ημερών Μπους στο Λευκό Οίκο.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας συνεκτιμούν το γεγονός ότι η ενίσχυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ (που απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία) είναι μια παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης, δεδομένης της ευαισθησίας της πολιτικής συγκυρίας.
Η θέση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, φυσικά, βρίσκεται μακριά από την άποψη των περισσοτέρων (συντριπτικά) Ελλήνων, που δεν επιθυμούν ούτε τη λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων και που φυσικά δεν αποδέχονται διπλή ονομασία (διπλή χρήση ονόματος, άλλη στο εσωτερικό των Σκοπίων και άλλη στο εξωτερικό ή άλλη διεθνώς και άλλη στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα!). Το ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχωρήσει σε αφάνταστο βαθμό σε σχέση με τις θέσεις που διατυμπανίζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είναι ένα σοβαρό πολιτικό ολίσθημα για το οποίο δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε βέβαια πρόκειται να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε θελήσουν (η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Καραμανλής) να περάσουν προς την Ελληνικό λαό. Η θέση της Ελλάδας δεν είναι αδιαπραγμάτευτη πλέον και μάλιστα, ακόμη χειρότερα, η Ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύονται τα αδιαπραγμάτευτα!!!
Η αδιαλλαξία των Σκοπίων και η ταυτόχρονη πίεση του Λευκού Οίκου φαίνεται πως ήταν αρκετά για να κάμψουν τις αντιστάσεις των αρμοδίων (βλ. Μπακογιάννη και Καραμανλής, ο δε τελευταίος λόγω του ότι είναι αδύνατον η υπουργός Εξωτερικών να έχει περάσει σε τέτοια υποχωρητικότητα χωρίς να έχει ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό) οι οποίοι έδειχναν σημεία «κόπωσης» και σοβαρής τάσης υποχωρητικότητας όταν προ ετών κατάφεραν να ακολουθούν τις εξελίξεις και όχι να τις δημιουργούν. Η τελευταία πρόφαση του υπουργείου, πως η άνοδος του ΛΑΟΣ και οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις του που απορρίπτουν οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία, είναι μία δικαιολογία μέσα από την οποία διαφαίνεται πλήρως η αδυναμία των αρμοδίων να ελέγξουν τις συζητήσεις και τις ό,ποιες εξελίξεις υπάρχουν από αυτές.
Από τη στιγμή που στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστούν σε μία θετική προς την Ελλάδα παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας, τότε δεν μιλάμε για συζητήσεις, αλλά για άτακτη υποχώρηση, σε διπλωματικό επίπεδο, των Ελληνικών θέσεων… Ίσως οι ιθύνοντες θα έπρεπε να αναγνώσουν καλύτερα τις θέσεις και τις εντολές των Ελλήνων πολιτών. Το σίγουρο είναι πως αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την γνώμη του Έλληνα πολίτη, πολύ σύντομα θα μαθαίνουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων (και όχι μόνο) από τα ΜΜΕ…
Κωνσταντίνος
Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου