Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Τουρκία: Ο Ερντογάν θεωρεί το καθεστώς του Χίτλερ ως παράδειγμα προς μίμηση

Τουρκία: Ο Ερντογάν θεωρεί το καθεστώς του Χίτλερ ως παράδειγμα προς μίμηση

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε την Γερμανία του Χίτλερ ως παράδειγμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης

Για τον Ερντογάν το νέο μεγάλο στοίχημα είναι η ισχυροποίηση της θέσης του ακόμα περισσότερο, με την υιοθέτηση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στην χώρα. Κάτι που δεν αποφεύγει να υποστηρίζει τελευταία σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, φθάνοντας μάλιστα και σε ακραίες παραδοχές.

Μία τέτοια ήταν όταν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επιστροφή του από ένα σύντομο ταξίδι στην Σαουδική Αραβία, ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ένα προεδρικό σύστημα θα ήταν εφικτό στην χώρα, διατηρώντας παράλληλα την ενιαία δομή του το κράτος.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι το ενιαίο κράτος και σταθερό κράτος δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Και συνέχισε λέγοντας ««Υπάρχουν ήδη ορισμένα παραδείγματα στον κόσμο σήμερα, καθώς επίσης και μερικά από το παρελθόν. Θα το δείτε όταν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ»!

Το Νοέμβριο το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν επέστρεψε πανηγυρικά στην εξουσία κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Παρά την θέση του ως προέδρου της χώρας, που θεωρητικά τον φέρνει υπεράνων των στενών ορίων της κομματικής πολιτικής, ο Ερντογάν αναμείχθηκε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, ελέγχοντας τα ΜΜΕ και προωθώντας τις θέσεις του κόμματός του και του νυν πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Οι αναλυτές πάντως παρατηρούν ότι στην Τουρκία λειτουργεί ήδη ντε φάκτο ένα ιδιότυπο προεδρικό σύστημα, και μένουν μόνο κάποιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα «ολοκληρώσουν» την αλλαγή.

http://www.protothema.gr/world/article/541080/tourkia-o-erdogan-theorei-to-kathestos-tou-hitler-os-paradeigma-pros-mimisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου