Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου και σεισμό 5,1 Ρίχτερ

Για επιτυχή δοκιμή μιλά η Πιονγιάνγκ- «Είναι δίκαιο να έχουμε βόμβα απέναντι στα πυρηνικά των ΗΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση - ΗΠΑ και Βρετανία δεν επιβεβαιώνουν ακόμα το γεγονός - Για «σοβαρή απειλή» μιλά η Ιαπωνία

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βόμβα, που θεωρείται ισχυρότερη από την ατομική, ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών που κυβερνάει τη χώρα», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι δίκαιο για τη Βόρεια Κορέα να έχει μια βόμβα υδρογόνου στο αμυντικό οπλοστάσιό της απέναντι στις ΗΠΑ που διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπογραφή για τη δοκιμή έβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 3 Ιανουαρίου.



Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την καταγραφή από τα μεγαλύτερα σεισμολογικά κέντρα του κόσμου ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας για τον οποίο οι σεισμολόγοι εκτίμησαν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση και όχι από κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.

Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και για μια σημαντική κλιμάκωση στο πυρηνικό της πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΟΗΕ τις έχουν επιβάλει κατά καιρούς κυρώσεις για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν αν όντως η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου με τις δύο χώρες να καταδικάζουν το γεγονός - αν ισχύει - και να μιλούν για κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η στιγμή της ανακοίνωσης από τη βορειοκορεατική τηλεόραση:



Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ιαπωνία: Σοβαρή απειλή η δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή. Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε» ανέφερε στη δήλωσή του.

Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.

http://www.protothema.gr/world/article/542171/pagosmia-anisuhia-ekane-i-voreia-korea-dokimi-vomvas-udrogonou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου