Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ρεπούση: «Εθνικιστικό κιτς» η αναπαράσταση της Εξόδου του Μεσολογγίου


Ρεπουσιάδας συνέχεια. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της Μαρίας Ρεπούση μπήκαν οι αναπαραστάσεις ιστορικών μαχών, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, τις οποίες θεωρεί «εθνικιστικά κιτς», αλλά και οι μαθητικές παρελάσεις γιατί είναι… αναχρονιστικές. Η ίδια, αν και διαψεύδει την ύπαρξη των δηλώσεων όπως κυκλοφόρησαν, δεν αρνείται την ουσία τους, υιοθετώντας μια πιο… κομψή τοποθέτηση. Ζητεί δηλαδή, ο τρόπος που γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους να είναι περισσότερο αναστοχαστικές (sic). Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε… συνωστισμός οργισμένων αντιδράσεων τόσο από κατοίκους και φορείς της ιερής πόλης όσο και από χρήστες του Διαδικτύου. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου μάλιστα χαρακτήρισε τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. «ανιστόρητο πολίτη» και κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να «τη μαζέψει πριν είναι αργά».
«Γιατί, κ. Ρεπούση, να μην καταργηθεί και η Ελλάδα ως ιδιαίτερη εθνική οντότητα καθώς και ό,τι την αναπαριστά ως ζώσα παράδοση και ιστορικό δρώμενο, αφού όλα κατ’ εσάς είναι “εθνικιστικά κιτς”;», αναρωτιέται ειρωνικά ο δήμαρχος Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης.
Η βουλευτής, σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook, σημειώνει: «Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν θα μπορούσε να καταργηθεί, διότι έγινε και κανείς δεν μπορεί να την καταργήσει. Εκείνο που πρέπει να ξανασκεφθούμε είναι ο τρόπος που γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους, ώστε να πάψουν να είναι στερεοτυπικές και να γίνουν περισσότερο αναστοχαστικές και χρήσιμες για την ιστορική μας μνήμη, αλλά και την προοπτική της χώρας μας».
Όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις, η κυρία Ρεπούση είχε καταθέσει προ ημερών ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούσε την κατάργησή τους ως αναχρονιστικές.
Δέσποινα Κονταράκη, στον Ελεύθερο Τύπο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου