Σε εκτενή ανάλυση του Reuters σχετικά με την επανεμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από τα κουνούπια και τη σύνδεσή τους με την κρίση, αναφέρεται ότι “τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την Ελλάδα, καθώς η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα έχει μια νέα απειλή να αντιμετωπίσει: τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών”. Είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου,ο πυρετός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός επωφελούνται από την αλλαγή κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης.
Και με τους προϋπολογισμούς λιτότητας, ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, τις πολιτικές διαμάχες και την αυξανόμενη ξενοφοβία να συνωμοτούν ώστε τα μέτρα ελέγχου των νοσημάτων να είναι ανεπαρκή, τα κουνούπια “ανταποδίδουν τα τσιμπήματα”.
Ήδη η ελονοσία, μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί από την Ελλάδα από το 1974, δεν επιστρέφει απλά με τους επισκέπτες και τους μετανάστες – όπως συμβαίνει περιστασιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη- αλλά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των ελληνικών συνόρων.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνει ότι η επιστροφή των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι κυρίως μια υπόθεση μετανάστευσης και όχι υγείας. “Έχουμε πολλούς μετανάστες από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός διότι έχουμε τους φορείς” τονίζει.
” Για μια ευρωπαϊκή χώρα, το να αφήνεις να αναπτύσσεται μια τέτοια κατάσταση και να μην την ελέγχεις αποτελεί μεγάλη ανησυχία” δηλώνει ο Α.Βείζης, Απόστολος Βεΐζης Διευθυντής Ιατρικού τμήματος του Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου