Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Νέα βόμβα: Θα πληρώνουμε φόρο ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό!


Δεν προλαβαίνουμε να συνέλθουμε από το ένα σοκ και μας έρχεται το άλλο. Μετά τα εργασιακά, βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της κυβέρνησης αναμένεται να βάλουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Η αρμόδια διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα έριξε το μπουρλότο της καθώς ένα από τα σενάρια που σχεδιάζει προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου για την ακίνητη περιουσία και φορολόγηση από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Έκαναν τους υπολογισμούς τους και είδαν ότι δε βγαίνουν τα έσοδα 3 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην τρόικα, οπότε έριξαν τη φαεινή ιδέα να πληρώνουν όλοι όσοι έχουν ακόμη και ένα μικρό καλυβάκι ή μια αποθήκη.

Το σενάριο της κατάργησης του αφορολόγητου προβλέπει ότι: Για αξία ακινήτων 0-100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ, ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές. Θα φθάνει ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι καλύτερο και προβλέπει αφορολόγητα τα πρώτα 100.000 ευρώ για αξία από 100.000-200.000 ευρώ. Από 200.000-300.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.

Ο νέος φόρος θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβληθεί σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη φυσικά δεν έχουν βρει τον τρόπο που θα φορολογήσουν τα αγροτεμάχια καθώς δεν υπάρχει βάση δεδομένων γι’ αυτά. Πάντως, προβλέπουν ότι από εκεί θα εισπράξουν 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν προβλέπουν αυτοί που προτείνουν τόσο φαεινές ιδέες είναι από που θα βρει ο κόσμος να πληρώσει κι άλλους φόρους; Μετά τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τους υπέρογκους φόρους θα κληθούμε τώρα να πληρώσουμε όλοι και για τα ακίνητα;

Κι εμείς που νομίζαμε ότι το πακέτο θα ήταν η τελευταία θυσία των Ελλήνων…

http://www.antinews.gr/2012/10/22/185409/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου