Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το ΡΚΚ ελπίζει σε μια κουρδική άνοιξη. Η Άγκυρα φοβάται ενοποίηση όλων των Κούρδων της περιοχής


Mε τη Συρία να είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, την πιθανότητα πολέμου στην Τουρκία, τις μάχες στο Ιράκ να συνεχίζονται και τις κυρώσεις στο Ιράν, η Μέση Ανατολή μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει. Ο κορυφαίος διοικητής του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν, μίλησε για αυτό το θέμα στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και για την κατάσταση των 40 εκατομμυρίων Κούρδων που ζητούν αναγνώριση. Τελευταία, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα θέλουν το ΡΚΚ να εμπλέκεται σε επιθέσεις στην Τουρκία. Ο Μουράτ Καραγιλάν θεωρεί πως αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η Άγκυρα φοβάται τις αλλαγές στην περιοχή. Φοβάται ότι οι Κούρδοι θα ξυπνήσουν και θα ξεσηκωθούν όπως οι υπόλοιποι λαοί της Μέσης Ανατολής.
Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές του ΡΚΚ μέσα στη Συρία. «Αυτή είναι τουρκική προπαγάνδα. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος Ένωσης (ΡΥD) στην περιοχή αλλά δεν συνεργάζονται με το καθεστώς ούτε με τις κυβερνητικές δυνάμεις». Τονίζει επίσης ότι το ΡΚΚ δεν αποδέχεται την τουρκική εμπλοκή στη Συρία. «Υπάρχουν πολλά κουρδικά πολιτικά κόμματα στη Συρία που δεν συνεργάζονται ούτε με τη συριακή κυβέρνηση ούτε με την αντιπολίτευση και προτιμούν να μένουν ουδέτερα. Για παράδειγμα στο Χαλέπι, οι Κούρδοι αποφάσισαν να μείνουν εκτός μάχης επειδή βλέπουν ότι η αντιπολίτευση της Συρίας υποστηρίζεται από τους Τούρκους», δηλώνει. Θεωρεί πως οι Κούρδοι δεν εμπλέκονται σε μάχες επειδή σκοπός τους δεν είναι να καταλάβουν τη Δαμασκό. Το μόνο που θέλουν είναι να έχουν όσα και οι υπόλοιποι λαοί, δηλαδή ένα δικό τους κράτος. Ο διοικητής του ΡΚΚ πάντως σχολίαζε πως η περιοχή πλήττεται από ένα «σεκταριστικό πόλεμο». «Η Τουρκία θέλει να αντιστρέψει τις θέσεις μας. Θέλουν να διαλύσουν το ΡΚΚ, στοχοποιώντας το σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Κούρδοι δεν θα γίνουν στρατός κανενός. Πρέπει να μείνουμε ανεξάρτητοι και να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους. Θα είμαστε με τη μεριά της δημοκρατίας. Αν η Δύση φέρει τη δημοκρατία, θα συμμετέχουμε. Αν η Δύση έχει κρυμμένη ατζέντα, δεν θα λάβουμε μέρος. Ήρθε η ώρα να τελειώσουν αυτά τα καθεστώτα. Αργά ή γρήγορα θα πέσουν.
Η χρήση βίας, αποκλειστικά, θα προκαλέσει περισσότερες καταστροφές τώρα και στο μέλλον. Πρέπει να γίνει αλλαγή και ο Άσαντ δεν πρέπει να επιμένει στην εξουσία», κατέληξε.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η ανερχόμενη ισχυρή πολιτική δύναμη στη Βόρεια Συρία είναι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (ΡΥD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι υπάγεται στο ΡΚΚ. Το ίδιο το ΡΥD δηλώνει ανεξάρτητο. Έχει πάντως καταφέρει να επικρατήσει έναντι των άλλων 14 κουρδικών πολιτικών δυνάμεων της περιοχής, η οποία παραχωρήθηκε στους Κούρδους από τον αλ Ασαντ έναντι της στήριξής τους. «Το ΡΥD κάνει αθόρυβα και ύπουλα βήματα», έγραφε προ ημερών το εθνικιστικόισλαμικό περιοδικό «Ακσιόν» της Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Συρίας δεν περιορίστηκαν όμως στις στρατιωτικές δραστηριότητες. Διόρισαν δημάρχους σε δύο περιοχές της Βόρειας Συρίας, λειτούργησαν δικαστήρια, άνοιξαν αστυνομικά τμήματα, ελέγχουν τη σχολική ύλη, οργάνωσαν συνέδρια ζητώντας τη στήριξη του κόσμου για το αυτόνομο Κουρδιστάν, ίδρυσαν τοπικά συμβούλια. Και θεωρούν ότι όλα αυτά είναι τα θεμέλια μιας αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας.
Όνειρα ανεξαρτησίας 
Η ΑΛΗΘΕΙΑόμως είναι πως το ΡΚΚ ελέγχει πέντε πόλεις στα συροτουρκικά σύνορα, όπου λέγεται ότι η σημαία του κυματίζει στα κυβερνητικά κτήρια. Η Δαμασκός δεν έχει κανέναν έλεγχο στην περιοχή ούτε ενδιαφέρεται να τον ανακτήσει, γιατί είναι επικεντρωμένη στην επιβίωση του καθεστώτος και στις μάχες στο Χαλέπι και στην πρωτεύουσα. Οι Κούρδοι της Συρίας, που σχημάτισαν πρόσφατα το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο δίπλα στο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο της εξόριστης αντιπολίτευσης, έχουν το δικό τους όνειρο. Πρότυπό τους είναι οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 απολαμβάνουν ένα καθεστώς αυτονομίας, με τις ευλογίες των Αμερικανών, και σήμερα προβάλλουν αξιώσεις για ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Οι Κούρδοι της Συρίας επιθυμούν τα δικαιώματά τους να κατοχυρωθούν στο νέο σύνταγμα που θα αποκτήσει η χώρα μετά την ανατροπή του Ασαντ και η περιοχή τους, στη Βόρεια Συρία, να απολαμβάνει μεγάλο καθεστώς αυτονομίας από τη Δαμασκό. Δίνουν τεράστια έμφαση στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους εντός μιας νέας, αποκεντρωμένης δομής στη Συρία.
**Το κουρδικό κόμμα της  Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) το οποίο το καθεστώς της Άγκυρας θεωρεί ως παρακλάδι του PKK και το οποίο εκφράζει το 70% των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν-και δεν συμπεριλαμβάνεται στην  λίστα των τρομοκρατικών  οργανώσεων  του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ – μέσω των Δυνάμεων  Λαϊκής Άμυνας (YPG)  έχει ήδη σημαντική παρουσία στρατιωτική στις κουρδικές πόλεις, σχηματίζοντας τρείς ταξιαρχίες. Το κουρδικό κόμμα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) δημιουργήθηκε το 2003,   τα δε τελευταία χρόνια έχει επεξεργαστεί  ένα σχέδιο αυτονομίας του Δυτικού Κουρδιστάν δηλ. μια δημοκρατική αυτοδιοίκηση σε όλη την Κουρδική επικράτεια της Βόρειας Συρίας Από τον Μάρτιο του 2011, οι Κούρδοι άνοιξαν σχολεία κουρδικής γλώσσας, άλλαξαν τα αραβοποιημένα ονόματα πόλεων και χωριών, ίδρυσαν νέους δήμους και οργάνωσαν επιτροπές αυτοάμυνας και λαϊκά συμβούλια για την προστασία του πληθυσμού.
http://www.philenews.com/digital/
*Σχόλιο δικό μας:Γιά να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές που έχουν πραγματωθεί στο Δυτικό Κουρδιστάν (Βόρεια Συρία) μετά την αποχώρηση του Συριακού Στρατού αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στην πόλη Senyurt της Επαρχίας Μαρντίν στο Βόρειο Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και στα τοπικά γραφεία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν  υπάρχει στην είσοδο μια γκρίζα πλάκα με το ρητό του διεστραμμένου σφαγέα των λαών της Ανατολίας Κεμάλ Αττατούρκ ” Ευτυχισμένος εκείνος που λέει ότι είναι Τούρκος” απέναντι στο κτίριο της τοπικής Αστυνομίας το σύνθημα  «Αφοσίωση στο στρατό είναι τιμή μας”  πίσω απο τα συρματοπλέγματα και στο βάθος μια  γιγάντια  Κουρδική Σημαία  να κυματίζει στο Δυτικό Κουρδιστάν (Qamishli,) και να είναι ορατή απο κάθε σημείο της πόλης
Τα σύνορα που  χωρίζουν το Δυτικό Κουρδιστάν απο το Βόρειο Κουρδιστάν είναι τεχνητά.Τα όσα διαδραματίζονται στο Δυτικό Κουρδιστάν είναι φυσικό επακόλουθο να δίνουν μια άλλη δυναμική στον 28ετη αγώνα του PKK κατά του τουρκικού στρατού κατοχής και κατά του τουρκικού καθεστώτος.Oταν η Κουρδική σημαία υψώθηκε στην πόλη Qamishli χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, πίσω απ οτις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές οι Κούρδοι ως Εθνος ήταν ένα, ίδιοι στόχοι, ίδιοι πόθοι, ίδια καταπίεση,Στην πόλη  Nusaybin λίγο πιο μακριά κα ιστην ίδια συνοριακή γραμμή ο δήμαρχος της πόλης μέλος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης; και της Δημοκρατίας  Ayse Gokkan,  στέλνει χαιρετισμό στην Κουρδική πόλη της Συρίας Qamishli, την οποία ελέγχει το  PYD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου