Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φρένο στη χρηματοδότηση από την κόντρα ΔΝΤ – Ε.Ε. για το κούρεμα


Η επιμονή του ΔΝΤ σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους χάλασε το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, εμποδίζοντας την επίτευξη συμφωνίας και μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, όλα τα ζητήματα σχετικά με το ελληνικό «πακέτο» πάνε ανοικτά στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, ενώ φαίνεται ότι για τη λήψη των τελικών αποφάσεων θα χρειαστεί μια ακόμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πιθανότατα στις 8 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν εξαιρετικά σκληρός, στην ουσία δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης, ζητώντας νέο «κούρεμα» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμη κι αν δοθούν τα 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η κάθετη διαφωνία του ΔΝΤ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να μη διαπιστωθεί καμία πρόοδος στο θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης.
Οι παραπάνω εξελίξεις υποχρεώνουν τώρα τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερνα κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο «μέτωπα», δηλαδή να αναζητήσει συμφωνία μεταξύ των εταίρων για την πρόσθετη χρηματοδότηση και στη συνέχεια με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα.
Αναφορικά με το πρόσθετο ποσό της χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης, όλα τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο «τραπέζι». Πρόκειται για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των διμερών δανείων των εταίρων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων αυτών. Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η ιδέα της χορήγησης ενός δανείου στην Ελλάδα προκειμένου είτε να αγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας, είτε να κάνει μια συγκεκριμένη προσφορά προς τους ιδιώτες για επαναγορά σε εθελοντική βάση.
Ως έσχατη λύση, εάν τα παραπάνω σενάρια δεν προχωρήσουν, είναι η αύξηση της συνολικής στήριξης προς τη χώρα μας, κάτι που στην παρούσα φάση πολλοί εταίροι θέλουν να αποφύγουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Ο κ. Γιούνκερ υποχρεώνεται πλέον εκ των πραγμάτων να επανασχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα. Έτσι φαίνεται πλέον ότι θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία της προηγούμενης εβδομάδας για μια νέα σύγκληση του Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.
Το σενάριο αυτό φαίνεται πλέον εξαιρετικά πιθανό, δεδομένου ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη είναι αδύνατο να επιτευχθεί συνολική λύση.
Τελευταία ημερομηνία για τη λήψη των αποφάσεων είναι η 12η Νοεμβρίου, όπου υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εurogroup. Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ θα επιδιώξει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα νωρίτερα γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση το συντομότερο, ενώ στις 12 Νοεμβρίου μπορεί η ημερήσια διάταξη να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού είναι πιθανή η λήψη αποφάσεων για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας.
Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου