Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νεκρός από ανακοπή, 67χρονος διαδηλωτής στο Σύνταγμα


(Ανανεωμένο)  Από ανακοπή καρδιάς, πέθανε 67άχρονος ναυτεργάτης διαδηλωτής, -πιθανόν από την εισπνοή χημικών-, στο Σύνταγμα.  Ο διαδηλωτής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, χωρίς τις αισθήσεις του όπου και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Νωρίτερα, χρήση χημικών -σε πολλές περιπτώσεις χωρίς προφανή λόγο- έκανε η αστυνομία, στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, με αποτέλεσμα, το κάτω μέρος της πλατείας, να αδειάσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο. Αυτή την ώρα, επικρατεί ένταση και γίνεται εκ νέου χρήση χημικών στην οδό Ερμού, ενώ επεισόδια , σημειώθηκαν και στη Φιλελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πέντε τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Την αντίθεσή του στα προωθούμενα μέτρα δήλωσε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, ενώ νωρίτερα στο Σύνταγμα έφθασαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στο Πεδίον του ‘Αρεως όπου και εγκρίθηκε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. «Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας την οργή των εργαζομένων και να ανθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη, αδιέξοδη και υφεσιακή ασκούμενη Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική» αναφέρεται στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων και τονίζεται ότι τα συνδικάτα «θα συνεχίσουν να δίνουν με ενότητα και αποφασιστικότητα σκληρές μάχες».
Ακολούθησε η πορεία, στην οποία συμμετείχε και μπλοκ των μεταλλωρύχων του Βελγίου με σύνθημα «είμαστε όλοι Έλληνες». Λίγο μετά τις 13.00 ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν στη Βασ. Γεωργίου διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, ενώ άγνωστοι εκτόξευσαν εναντίον τους μολότοφ. Περιορισμένη χρήση χημικών έγινε λίγο αργότερα και στην οδό Ερμού, ενώ πριν λίγη ώρα το ΕΚΑΒ παρέλαβε τρεις τραυματίες από την πλατεία Συντάγματος.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του στην Ομόνοια. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Όπως είπε, σήμερα που η κρίση οξύνεται και το κεφάλαιο εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στην προσπάθειά του να τσακίσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατών, η καταστολή θα εντείνεται. Πρόσθεσε ότι «θα βρίσκουμε μπροστά μας και παρακρατικές ομάδες» και υπογράμμισε ότι «μόνο ένα μαζικό ταξικό οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει αυτούς τους μηχανισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου