Τριπλό χαστούκι στη διαπραγμάτευση για βελτίωση των μέτρων έδωσε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση και πλέον απειλείται ξεκάθαρα η συνοχή της.
Η σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής κράτησε 2,5 ώρες και αμέσως μετά ο Γ. Στουρνάρας πέταξε τη βόμβα λέγοντας ότι η τρόικα απάντησε αρνητικά σε τρία βασικά σημεία που έθεσε η Αθήνα. Το πρώτο είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου 10%, το δεύτερο η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και το τρίτο η δυνατότητα να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις.
«Τελειώσαμε τον συντονισμό για τα προαπαιτούμενα. Όσον αφορά στο εργασιακό η τρόικα ήταν αρνητική και για το επίδομα γάμου και για την επεκτασιμότητα της σύμβασης. Για το μεν πρώτο λέει ότι είναι κάτι που έχει ψηφιστεί ενώ το δεύτερο δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου. Η Τρόικα αρνήθηκε και την κύρωση από την βουλή των ιδιωτικοποιήσεων και σωστά, κατά την άποψή μου, αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή».
Ουσιαστικά τα δύο πρώτα θέματα που απέρριψε η τρόικα ήταν τα προαπαιτούμενα για να συμφωνήσει και η ΔΗΜΑΡ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρξει ψήφιση του πακέτου μέτρων και με τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Το τρίτο θέμα ήταν αυτό που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ με πολλούς βουλευτές να λένε ότι δε θα αποδεχθούν να έχει το ΤΑΙΠΕΔ τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις.
Ετσι, αν δεν υπάρξει καμιά θετική εξέλιξη το πακέτο των μέτρων θα πάει στη βουλή σε ένα νομοσχέδιο και εκεί θα βρεθούμε μπροστά σε θρίλερ. Ο Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές του δε θα ψηφίσουν εφόσον θα περιέχονται και τα εργασιακά, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, κι όχι μόνο με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο τόσο η συμφωνία όσο και η κυβέρνηση.
Μόνη ελπίδα πλέον είναι η πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, να συμφωνήσουν δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές μας, να κάνουν πίσω σε κάποια από τα καυτά θέματα. Αυτό πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς μέσα στην εβδομάδα τα πάντα θα πρέπει να έχουν κλείσει. Και στο Euro Working Group της Δευτέρας ουσιαστικά δε θα πουν τίποτε καθώς συμφωνία δεν υπάρχει. Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια σοβαρή εμπλοκή με άγνωστη εξέλιξη. Όλα παίζονται. Από το να πάει στη Βουλή το Μνημόνιο 3 και να περάσει, έστω και οριακά αλλά με τραυματισμένη την κυβέρνηση μέχρι να μην ψηφιστεί και να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Όπως και να έχει, η πολιτική κρίση θα είναι αυτή που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, μαζί φυσικά με την κοινωνική έκρηξη για το Μνημόνιο 3.
Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έλθει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου. Θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα. Στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Γιούρογκρουπ της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να μπουν τα ποσά στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα.
O υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου δήλωσε ”το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των ημερών, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διατάξεις”, ενώ αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα, δήλωσε ότι “κλείνουν ευτυχώς όλα καλά”. Έπειτα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.
http://www.antinews.gr/2012/10/28/186610/
Κατά την γνώμη σας είναι σωστό οι αποκρατικοποιήσεις να γίνονται με διαταγή της Τρόικα,δηλαδή στα μουλωχτά κι όχι στην βουλή δημόσια ;; Γιατι;; για να μπορούν να τα ξεπουλάνε όπως τους βολεύει και χωρίς να ξέρει κανείς τους όρους;;; Για να έρθουν επενδυτές ή για να τα ξεπουλάμε καλλίτερα κατά την διαταγή της Τρόικα;; Συνελθετε...
ΑπάντησηΔιαγραφή