Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μαλί: "Εκατοντάδες τζιχαντιστές έρχονται για να αποκρούσουν την επίθεση"




Εκατοντάδες ξένοι τζιχαντιστές έφτασαν το σαββατοκύριακο στο βόρειο Μαλί, μια περιοχή που έχει καταληφθεί εδώ και επτά μήνες από ενόπλους ισλαμιστές, με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό τους εάν υπάρξει επέμβαση διεθνών δυνάμεων για την εκδίωξή τους.

Οι μαχητές αυτοί προέρχονται κυρίως από το Σουδάν και τη δυτική Σαχάρα, όπως ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί.

"Στην περιοχή του Τιμπουκτού και του Γκάο, έφτασαν εκατοντάδες τζιχαντιστές για να αποκρούσουν μια επίθεση των δυνάμεων του Μαλί και των συμμάχων του", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ένας κάτοικος του Τιμπουκτού επιβεβαίωσε ότι "περισσότεροι από 150 Σουδανοί ισλαμιστές έφτασαν στην πόλη" μέσα σε 48 ώρες. "Είναι οπλισμένοι και εξήγησαν ότι ήρθαν για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς τους απέναντι στους άπιστους", είπε.Άλλη πηγή, προσκείμενη σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, είπε ότι όντως έχουν φτάσει στην περιοχή Σουδανοί αλλά και ισλαμιστές "άλλων εθνικοτήτων". Το Τιμπουκτού ελέγχεται από την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ και την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ Ντιν.

Στο Γκάο "από την Παρασκευή έρχονται νέοι ισλαμιστές και πηγαίνουν στην ισλαμική αστυνομία" που έχει συστήσει το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) το οποίο έχει την πόλη υπό τον έλεγχό του, είπε ένας μάρτυρας. Όπως υποστήριξε, είδε δέκα φορτηγά γεμάτα με ένοπλους άνδρες να καταφτάνουν στην έδρα της ισλαμικής αστυνομίας.

Ο Χαμπίμπ Ουλντ Ισούφ, ένας από τα ηγετικά στελέχη της Mujao στο Γκάο, ο οποίος κατάγεται από τον Νίγηρα, επιβεβαίωσε την πληροφορία. "Θέλουν πόλεμο; Θα έχουμε πόλεμο. Για αυτό έρχονται από παντού οι αδελφοί μας. Έρχονται από στρατόπεδα στο Τιντούφ της Αλγερίας, από τη Σενεγάλη, από την Ακτή Ελεφαντοστού, από παντού", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=231311

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου