Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ρωσική “απόβαση” στην Ελλάδα


Σημαντική κίνηση στην Ελλάδα κάνει η Μόσχα. Από σήμερα, Σάββατο, και σε τακτική βάση τις Κυριακές, ανά δεκαπενθήμερο, θα εκδίδεται στη χώρα μας, ως ένθετο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η ρωσική εφημερίδα “Ρωσία Τώρα”. Πρόκειται για έκδοση της εφημερίδας του Κρεμλίνου, “Ροσσίσκαγια Γκαζέτα”. Στο σημερινό φύλλο, το σημείωμα του εκδότη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού γράφει ότι η Μόσχα προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία διότι σκοπεύει να είναι “δίπλα στην Ελλάδα, στις δύσκολες στιγμές” που περνάει η χώρα μας.
Από μόνο του το γεγονός ότι την πρωτοβουλία για έκδοση εφημερίδα-ενθέτου στη χώρα μας αναλαμβάνει η επίσημη εφημερίδα του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης, δείχνει το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και την επιθυμία της να κάνει ανοίγματα προς τη χώρα μας. Κάτι στο οποίο, έως τώρα, η Αθήνα δεν δείχνει να ανταποκρίνεται, παρά την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας και των περισσοτέρων πολιτικών χώρων γι’ αυτό.
Να σημειωθεί ότι, εκτός του ενθέτου, το ίδιο ρωσικό εκδοτικό συγκρότημα ήδη έχει δημιουργήσει site στα ελληνικά με την ονομασία “Ρωσία Τώρα” (rbth.gr). Πολλές φορές μάλιστα, μέσω του Antinews έχουμε δημοσιεύσει θέματά του. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα εντάσσεται στο γενικότερο διεθνές σχέδιο του εκδοτικού συγκροτήματος του Κρεμλίνου, να κάνει παρόμοιες εκδόσεις σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου (π.χ. ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον Πόστ και άλλες εφημερίδες, στη Βρετανία, στην Ιταλία -Ρεπούμπλικα- στην Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Κίνα, Ιαπωνία, κ.ο.κ.). Σε όλες αυτές τις χώρες, υπάρχουν και τα αντίστοιχα site. Το γεγονός λοιπόν, ότι μετά από αυτές τις μεγάλες χώρες και διεθνείς δυνάμεις, η Μόσχα επιλέγει να βάλει στη λίστα της και την Ελλάδα, δείχνει τη σημασία που αποδίδει στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου