To Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε πριν από μερικές ώρες την περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ενώ η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα βομβαρδισμών στόχων εντός της Συρία, απαντώντας σε μια επίθεση με όλμους που σκότωσε πέντε πολίτες.
Το μέτρο αυτό, το οποίο κυρώθηκε μετά από αρκετές ώρες σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Άγκυρα, επιτρέπει τις διασυνοριακές επιδρομές, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Τουρκία δεν θέλουν πόλεμο με τους Άραβες γείτονές τους -μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μετατρέψει τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας σε μια περιφερειακή σύγκρουση με διεθνή συμμετοχή.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο Πρακτορείο Anatolian News, η απόφαση ανέφερε: «Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τώρα η κλιμακούμενη εχθρότητα επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια». Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν στόχους μέσα στη Συρία, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους μια μέρα νωρίτερα, όταν σκοτώθηκαν πέντε πολίτες στην Τουρκία. Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έγιναν τουλάχιστον 10 τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στην συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, σε ένα ιστορικό ρήγμα όπου η σύγχρονη Τουρκία συνορεύει με αραβικά εδάφη που κάποτε αποτελούσαν μέρος του Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι την αυγή με τέσσερις ακόμα επιθέσεις ως τις 6:45 π.μ. Ομάδες ακτιβιστών στη Συρία δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί σκότωσαν αρκετούς κυβερνητικούς στρατιώτες.
Οι ανταλλαγές πυρών δόνησαν μια περιοχή που φοβάται ότι η κλιμάκωση της βίας στη Συρία θα επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες. Ο Ιμπραήμ Καλίμ, ανώτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με τη Συρία. Όμως, η Τουρκία είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορά της και θα προβεί σε αντίποινα όταν είναι απαραίτητο. Σε άλλο μήνυμα γράφει: «Οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν». Η διαβεβαίωση ήρθε καθώς οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης που στηρίζουν την Τουρκία στην υποστήριξη των επαναστατικών δυνάμεων στη Συρία προσπάθησαν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να βγει η σύγκρουση στα σύνορα εκτός ελέγχου.
Η Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέκρινε τη Συρία για την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση «από όλες τις πλευρές». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι η απάντηση της Τουρκίας ήταν «κατανοητή, καθώς έγινε μια εξωφρενική πράξη: Τούρκοι πολίτες να σκοτωθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις δυνάμεις μιας άλλης χώρας. Και πρόσθεσε στο Reuters: «Γι ‘αυτό και εκφράζουμε την έντονη αλληλεγγύη μας στην Τουρκία, αλλά δεν θέλουμε να δούμε μια κλιμάκωση αυτού του περιστατικού ».
Το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Τουρκία και του οποίου το καταστατικό προβλέπει σε ορισμένες περιπτώσεις συλλογική δράση, όταν ένα από τα μέλη του γίνει στρατιωτικός στόχος, συσκέφθηκε την Τετάρτη το βράδυ για να συζητήσει την κρίση.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία μπλόκαρε την προσπάθεια έκδοσης μιας έντονα διατυπωμένης δήλωσης, καταδικάζοντας τη Συρία για την επίθεση και ενισχύοντας το διχασμό του συμβουλίου για τη διαμάχη.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία μπλόκαρε την προσπάθεια έκδοσης μιας έντονα διατυπωμένης δήλωσης, καταδικάζοντας τη Συρία για την επίθεση και ενισχύοντας το διχασμό του συμβουλίου για τη διαμάχη.
Το Αζερμπαϊτζάν, επεξεργαζόμενο ένα αίτημα από την Τουρκία, είχε προτείνει ένα σχέδιο δήλωσης την Τετάρτη, που εξέφραζε επίσης ανησυχία για την εξάπλωση των συγκρούσεων σε γειτονικές χώρες. Ενώ το αρχικό κείμενο καταδίκασε ρητά τις συριακές δυνάμεις, η Ρωσία πρότεινε την αναθεώρηση ώστε να αναφέρει τον βομβαρδισμό σε συριακό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη. Επίσης, αφαίρεσε τη φράση ότι το επεισόδιο αποτελεί μια σοβαρή «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», μια τυπική γλώσσα που εννοεί ότι το συμβούλιο αναμένεται να διατηρήσει την εμπλοκή του.
Οι διπλωμάτες του Συμβουλίου συνεχίζουν να λογομαχούν πάνω στη διατύπωση.
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο παρελθόν σε τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στη Συρία και κάλεσαν τις δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις αντικυβερνητικές δυνάμεις για να σταματήσουν να πολεμούν. Η ρωσική προστασία του καθεστώτος Άσαντ είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι αναλυτές για την άρνηση της συριακής κυβέρνησης να υλοποιήσει κάθε είδους κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο παρελθόν σε τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στη Συρία και κάλεσαν τις δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις αντικυβερνητικές δυνάμεις για να σταματήσουν να πολεμούν. Η ρωσική προστασία του καθεστώτος Άσαντ είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι αναλυτές για την άρνηση της συριακής κυβέρνησης να υλοποιήσει κάθε είδους κατάπαυση του πυρός.
Η Συρία έχει υπαινιχθεί ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να χτυπήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας και ο υπουργός πληροφοριών Ομράν αλ-Ζοάμπι πρότεινε στην κρατική τηλεόραση ότι η Συρία αμυνόταν κατά μιας περιφερειακής απειλής που θα μπορούσε να επηρεάσει την Τουρκία και τη Συρία.
«Τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι μακριά και χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο όπλων και τρομοκράτες», είπε, προσθέτοντας ότι σε απάντηση για τα επεισόδια στα σύνορα, οι γειτονικές χώρες πρέπει να ενεργήσουν «με σύνεση, ορθολογικά και υπεύθυνα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που έχουν διαφορετικούς στόχους, οι οποίοι δεν αφορούν την εθνική ασφάλεια της Συρίας, αλλά την περιφερειακή ασφάλεια».
Δεν ήταν σαφές αν οι βομβαρδισμοί που έπληξαν την Τουρκία εξαπολύθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις ή από αντάρτες που αγωνίζονται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας, αλλά οι Τούρκοι θεωρούν ότι προήλθαν από την κυβέρνηση. Η Τουρκία έχει καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το ΝΑΤΟ και αναθεώρησε τους κανόνες εμπλοκής της με τρόπο που να επιτρέπει τη στρατιωτική δράση όταν απειλείται η εθνική της ασφάλεια. Δεν απέφυγε την άμεση στρατιωτική εμπλοκή για την αντιμετώπιση της κατάρριψης του τζετ της σε διεθνή εναέριο χώρο.
«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επιθυμεί πόλεμο, αλλά ειρήνη» είπε ο Ομέρ Τσελίκ, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, σε τηλεοπτική δήλωση σχετικά με την κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά κάλεσε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «ένα μέτρο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας».
Σε ανακοίνωση του Αnatolian News Agency, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας χρησιμοποιούν ραντάρ για τον εντοπισμό στόχων που πρέπει να χτυπήσουν μετά την «φρικτή επίθεση» από τη Συρία. Ενώ οι βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν δεκάδες την Τετάρτη, καθώς η βία κορυφώθηκε στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, ήταν το χτύπημα στα σύνορα που ανέβασε τον πήχη σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανάγκασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο πόλεμος έχει αψηφήσει εξαντλητικές διπλωματικές προσπάθειες από την παγκόσμια κοινότητα. Τα γεγονότα μπορεί να αυξήσουν την πίεση για τη Δύση να αναλάβει στρατιωτική δράση, κάτι που η Τουρκία έχει υποστηρίξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια άλλη ένοπλη σύγκρουση στον μουσουλμανικό κόσμο, που θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η οποία συνέβαλε στην απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Κάποιοι αναλυτές πάλι δεν μπορούν να αποφύγουν τον πειρασμό και να υποστηρίξουν ότι οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από τη μία πλευρά.
Μετά τη συνάντησή του, το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια δήλωση στην οποία λέει ότι η συμμαχία συνεχίζει «να στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας και απαιτεί την άμεση παύση των επιθέσεων εναντίον ενός συμμάχου, καλώντας το συριακό καθεστώς να θέσει τέλος στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου