Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ρωσικά παιχνίδια με τα πετρέλαια στη Μέση Ανατολή




H Μόσχα θέλει να επωφεληθεί από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει τα πετρελαϊκά συμφέροντά της στην περιοχή. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ρωσίας είναι ο Γιούρι Σαφράνικ.

Λομπίστας του πετρελαίου

Η πρόσφατη εξαγορά δύο μπλοκ πετρελαίου στο Κουρδιστάν από την Gazprom δρομολογήθηκε πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια μιας διακριτικής επίσκεψης του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στην Ερμπίλ, ειδικού απεσταλμένου του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή. Ο διπλωμάτης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου  Γιούρι Σαφράνικ, ενός πρώην υπουργού ενέργειας που έχει αναλάβει την ευθύνη των συναλλαγών πετρελαίου της Ρωσίας με το Ιράκ για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Σαφράνικ, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε όλη την περιοχή τους τελευταίους έξι μήνες, έχει μια περίπου διπλωματική ιδιότητα, καθώς η ένωσή του έχει υπογράψει μια συμφωνία στενής συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τον φετινό Μάιο.

Επενδυτές που γνωρίζουν

Εκτός από τις διπλωματικές αποστολές του πετρελαίου για λογαριασμό του ρωσικού κράτους, ο Σαφράνικ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας SoyuzNefteGas, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη Σιβηρία και, επίσης, αγοράζει πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Πέρυσι, ο Σαφράνικ και ο συνεργάτης του Μιχαήλ Κρουπεεβ πήραν τον έλεγχο της βρετανικής εταιρείας Gulfsands, η οποία παράγει πετρέλαιο στη Συρία. Ο Σαφράνικ και ο Κρουπέεβ ελέγχουν επίσης την Sterling Energy, η οποία δραστηριοποιείται στο  Κουρδιστάν. Το 2008, πούλησαν στην ιταλική ENI μια άλλη εταιρεία που είχαν αγοράσει, την First Calgary η οποία δραστηριοποιείται στην Αλγερία.

Πυθία για το Antinews 

http://www.antinews.gr/2012/09/06/177845/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου