Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα - «κόλαφος» για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Στο στόχαστρο η Monsanto


Έρευνα - «κόλαφος» για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
Οι αρουραίοι-πειραματόζωα που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο (ΓΤ) καλαμπόκι της Monsanto ή εκτίθεντο στο κορυφαίο σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνο της, το Roundup, υπέστησαν πολλαπλούς όγκους και βλάβη οργάνων, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Αν και το παρελθόν του επικεφαλής της έρευνας ως επικριτή του κλάδου μεταλλαγμένων τροφίμων κατέστησε τους τρίτους ειδικού δύσπιστους όσον αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας, η διαπίστωση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Η Monsanto δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός έχει στο παρελθόν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προϊόντα του είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο για οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Η έρευνα αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα κύματα αντιδράσεων στη Γαλλία, όπου η σφοδρή αντίθεση στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) οδήγησε στην απαγόρευση της καλλιέργειά τους.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η γαλλική ερευνητική ομάδα δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους να αναζητήσουν εξωτερικά σχόλια για την έρευνά της πριν από τη δημοσίευσή της στο τοξικολογικό περιοδικό «Food and Chemical» και την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί από το Πανεπιστήμιο της Καέν και οι συνεργάτες του, είπαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με μια διατροφή που περιείχε NK603 - μια ποικιλία σπόρων που ανεκτική σε ραντίσματα του Roundup - ή τους δίνονταν νερό που περιείχε Roundup σε επιτρεπτά επίπεδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους νωρίτερα από ό, τι εκείνα που είχαν μια τυπική δίαιτα.
Τα ζώα που είχαν στη διατροφή τους γενετικά τροποποιημένες τροφές υπέστησαν όγκους του μαστού, καθώς και σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου