Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

"Τόξο αστάθειας” από τη Βόρειο Αφρική έως το Αφγανιστάν


Ανοιχτά είναι όλα τα σοβαρά θέματα παγκοσμίως, οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ τη στιγμή που σταδικά διαμορφώνεται ο νέος, πολυπολικός κόσμος, ένα “Τόξο αστάθειας” κάνει την εμφάνισή του από τη Β.Αφρική έως την Ασία, σημειώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ.Λαβρόφ.



«Σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της περιοχής της Ασίας, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και απειλές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δημιουργία ενός είδους «Τόξου αστάθειας», από τη Βόρεια Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της ύπαρξης του φορέα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επίσης, αναφερόμενος στις σοβαρές, όπως τις χαρακτήρισε, ποιοτικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ότι «τα γεγονότα της διεθνούς ζωής επιταχύνονται δραματικά και ότι το κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών)είναι η δημιουργία ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος, στο οποίο ο κύριος ρόλος ανήκει στην Ασία». Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείψει η ειδική αναφορά στην ταραγμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας, το Αφγανιστάν και ειδικότερα στα αμερικανο-Νατοϊκά σχέδια γι’αυτήν.

Οι ξένες βάσεις φεύγουν για να μείνουν

Ειδικότερα,  ο κ.Λαβρόφ χαρακτήρισε ως αντιφατικό να παραμένουν οι ξένες βάσεις στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι θα αποσύρουν από τη χώρα τα στρατευμάτά τους το 2014.

«Δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα -είπε- ιδίως όταν έχουμε αντιφατικές δηλώσεις για  σχέδια ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις, ότι ενώ τα ξένα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το 2014, οι ξένες βάσεις θα  παραμείνουν εκεί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: Εξετελέσθη η αντιτρομοκρατική αποστολή εκεί ή όχι; Υπάρχουν αμφιβολίες γι’αυτό; ‘Η η παραμονή των βάσεων έχει κάποιον άλλο σκοπό, άσχετο με το Αφγανιστάν;». Και κατέληξε ο υπουργός: «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ένα ειρηνικό Αφγανιστάν, το οποίο να ευημερεί. Μια χώρα που δεν θα αποτελεί τρομοκρατική απειλή ή απειλή από την εξαγωγή ναρκωτικών για τους γείτονες και για ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ. Λαβρόφ επίσης, απαίτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε  όλα τα σχέδια που εξυφαίνονται για το Αφγανιστάν. «Πολύ περισσότερο, που η εντολή για ξένη παρουσία εκεί, έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύω, ότι ο μηχανισμός της CICA θα μπορούσε να προωθήσει μια τέτοια διαφάνεια», πρόσθεσε.

Ως γνωστόν, στο Αφγανιστάν βρίσκεται ένα πολυεθνικό στρατιωτικό σώμα, το οποίο διοικείται από ανώτατους αξιωματικούς  των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τα Νατοϊκά στρατεύματα της ISAF. Τα κύρια καθήκοντα των δύο σωμάτων, σύμφωνα με τη διοίκηση τους, είναι η εξουδετέρωση των «Ταλιμπάν» και της «Αλ Κάϊντα». Η τελική απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2014. Μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των εταίρων της Συμμαχίας, η ασφάλεια στη χώρα θα υποστηρίζεται από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Ωστόσο, σχεδιάζεται η διατήρηση μεγάλων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Εκτός αυτού, για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων, το ΝΑΤΟ θα δαπανά 4,1 δισ. δολάρια, ετησίως.

Πολυπολικός κόσμος

Μιλώντας επίσης, για τον πολυπολικό κόσμο που διαμορφώνεται και για τον αυξανόμενο ρόλο της Ασίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας «υπαγορεύουν την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στις νέες προκλήσεις και απειλές που εμφανίζονται». Και συμπλήρωσε: «Είναι ευχάριστο ότι η CICA επιβεβαιώνει το ρόλο της ως μέρος του δικτύου της περιφερειακής συνεργασίας, του οποίου οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην προώθηση των συλλογικών παρεμβάσεων για την επίλυση σοβαρών διεθνών προβλημάτων στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων και του αμοιβαίου οφέλους», είπε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής της CICA, το φόρουμ θα μετατραπεί σε Οργανισμό. «Η διάσκεψη θα έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει την CICA σε οργανισμό», είπε ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ, την περασμένη Τετάρτη, στην πρωτεύουσα της χώρας, Άστανα.

http://rbth.gr/articles/2012/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου