Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κινεζικά πλοία στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα


Δύο κινεζικά πλοία εισήλθαν σήμερα το πρωί στα χωρικά ύδατα κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας.
Η ιαπωνική ακτοφυλακή απαιτεί μέσω ασυρμάτου από τα πλοία αυτά να απομακρυνθούν στα διεθνή ύδατα, ωστόσο εκείνα δεν απαντούν.
Άλλα τέσσερα περιπολικά κινεζικά πλοία έχουν εντοπιστεί πολύ κοντά σε ιαπωνικά ύδατα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας παρέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Κίνας στην Ιαπωνία.
Ο σινο-ιαπωνικές σχέσεις έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της διεκδίκησης των νησιών που στην Κίνα αποκαλούν Ντιαογιού. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, «τις τελευταίες ημέρες, η Ιαπωνία έχει προκαλέσει πολλά περιστατικά σχετικά με το θέμα των νησιών, παραβιάζοντας την εδαφική κυριαρχία της. Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τα πλοία πραγματοποίησαν τακτική περιπολία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων υπεράσπισης στα χωρικά μας ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού».
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή αναφέρει ότι οι ψαράδες έχουν δει πολλά κινεζικά πλοία να πλησιάζουν, «παίζοντας επικίνδυνα ψυχροπολεμικά παιχνίδια, σα τη γάτα με το ποντίκι». Τα επίμαχα νησιά, παρεμπιπτόντως, εκτός από τον θαλάσσιο πλούτο τους, έχουν και τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου