Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στη Λισσαβόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος του Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα κοινωνικό ορυμαγδό στη χώρα.
«Κλέφτες, κλέφτες…» διατράνωναν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε τη μήνη των συμπατριωτών του μετά την αναγγελία των αυξήσεων, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.
«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν», τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν ήδη πίσω από τις κινητοποιήσεις που το περασμένο Σάββατο έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.
Πάνω από 11.500 άνθρωποι ανακοίνωσαν στο Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «αμέριστη βούλησή τους για αλλαγή».
«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης», τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».
Μπροστά από το Προεδρικο Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, που έφραζαν την είσοδό του.
Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου καίτοι ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους—ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες—για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.
Μολαταύτα, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται μία σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει φθάσει στο απόγειό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου