Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Όμιλος του Βερολίνου: «Η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει κοινό στρατό και Υπερπρόεδρο»



Ο ''Όμιλος του Βερολίνου", που αποτελείται από 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε υπό την ηγεμονία της Γερμανίας, προτείνει  ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται  να μετασχηματιστεί πλέον πολύ σύντομα σε ''υπερκράτος'' με σημαντικά αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες απέναντι στα κράτη-μέλη.

Οι πιο σημαντικές συστάσεις του Ομίλου ήταν η ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού στρατού, η εγκαθίδρυση του αξιώματος του Ευρωπαίου Προέδρου με απόλυτες εξουσίες, και η  λειτουργία μίας Ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομικής δύναμης.

Η ομάδα των υπουργών Εξωτερικών των 11 κρατών-μελών συναντήθηκε αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια του έτους και εξέδωσε τα τελικά συμπεράσματά της μόλις πριν από μερικές ημέρες, και πιο συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι υποδείξεις του Ομίλου για την ανάγκη δημιουργία μίας ισχυρής κεντρικής Ευρωπαϊκής κυβέρνησης συμπίπτει κατά πολύ με τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. Herman van Rompuy και Jose Manuel Barroso.

Σε αρκετά δημοσιεύματα στο pentapostagma.gr έχουμε επισημάνει ότι ο απόλυτος στόχος της Γερμανικής ηγεμονικής προοπτικής είναι η δημιουργία μίας αδιάσπαστης πολιτικής και οικονομικής Ευρωπαϊκής ενοποίησης με ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες απέναντι στα κράτη-μέλη υπό την ηγεσία ενός Ευρωπαίου υπερπροέδρου.

Υπό τη παρούσα συγκυρία, οι αλλαγές που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να λάβουν τη πλήρη υποστήριξη των μελών του Ομίλου, καθώς οι μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην ανάγκη τροποποίησης των Συνθηκών της Ε.Ε.

“Η τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση σε μία Ε.Ε που αποτελείται από 28 κράτη-μέλη.”

Η έκθεση του Ομίλου του Βερολίνου ανέφερε ότι η ομάδα στοχεύει προς την οικοδόμηση μίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνης» που θα συντονίζει την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων.

Δημιουργήθηκαν, όμως, αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του Ομίλου καθώς εκφράστηκε από ορισμένους η επιθυμία δημιουργίας όχι απλώς μίας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας αλλά της εγκαθίδρυσης ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού.

Ακόμη μία πρόταση με εξαιρετικά σημαντικές προεκτάσεις απέτυχε να λάβει ομόφωνη υποστήριξη από τα μέλη του ομίλου: η δημιουργία ενός αξιώματος που θα προεδρεύει τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μία τέτοια συνένωση εξουσιών αποτελεί ουσιαστικά τη τεράστια συγκέντρωση ισχύος σε έναν μη-εκλεγμένο τεχνοκράτη’’ δήλωσε ο Λόρδος Stoddart τη περίοδο που η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στο προσκήνιο στις Βρετανικές εφημερίδες.

Το μεγαλύτερο μέρος της τελικής έκθεσης του ''Ομίλου του Βερολίνου'' έστιασε στην ισχυροποίηση της ένωσης και στον «εξορθολογισμό» της διαδικασίας λήψης αποφάσεων..

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Η Ε.Ε. απαιτείται να αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία καθορισμού των εθνικών προϋπολογισμών, και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής πρέπει να γίνει ακόμη πιο δεσμευτικός σε πολύ σημαντικά σημεία.

Μία τέτοια υλοποίηση θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση της Ε.Ε. στις οικονομικές υποθέσεις των κρατών-μελών όπως για παράδειγμα στα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Ο σκληρός πυρήνας των 11 κρατών του Ομίλου του Βερολίνου υπό την ηγεμονία της Γερμανίας προωθεί ξεκάθαρα και με μεγάλη πυγμή τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους, το οποίο θα δώσει την χαριστική βολή στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή (ξενόγλωσσο άρθρο εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου