Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τεντώνει το σχοινί η Καταλονία: Στα σκαριά δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση


Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος προκήρυξε χθες πρόωρες περιφερειακές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της ισπανικής Αυτόνομης Περιφέρειας είτε συμφωνεί η Μαδρίτη, είτε όχι.

Εάν η έκφραση της λαϊκής βούλησης «μπορεί να γίνει μέσω δημοψηφίσματος, διότι το επιτρέπει η κεντρική κυβέρνηση, θα ήταν το καλύτερο. Εάν η κυβέρνηση (. . .) δεν επιτρέψει κανενός τύπου δημοψήφισμα, ή έκφραση, τότε εμείς θα πρέπει να το κάνουμε ούτως ή άλλως», είπε ο Μας απευθυνόμενος στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο Μας, προκηρύσσοντας χθες τις εκλογές, τόνισε πως έφθασε ο καιρός για την Καταλονία «να εξασκήσει το δικαίωμα της στην αυτοδιάθεση», προσθέτοντας πως «το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχει μια ιστορική ευθύνη».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, που ευελπιστεί ότι η εθνικιστική συμμαχία της οποίας ηγείται θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, βασίζεται στη διόγκωση του αυτονομιστικού συναισθήματος της περιοχής απέναντι στην οικονομική κρίση, που βρήκε ηχηρή έκφραση στις μεγάλες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την καταλανική εθνική εορτή της Ντιάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πρώην οικονομική ατμομηχανή της χώρας, η Καταλονία -με πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκους- είναι πλέον η πιο χρεωμένη Αυτόνομη Περιφέρεια της χώρας, με άνοιγμα σχεδόν 44 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της.

Γεγονός που την ώθησε στα τέλη Αυγούστου να προσφύγει στο άρτι συσταθέν Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA), ζητώντας βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

http://www.antinews.gr/2012/09/26/181303/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου